Helyi közélet

2023.05.09. 15:40

Nyolc országból érkeztek, showbírálatot tanultak Vásárhelyen

Kovács Erika

A showbírálat tulajdonképpen egy szépségverseny. A legszebb Holstein-frízeken gyakorolhattak a 8 országból érkezett bírálójelöltek. Fotó: Kovács Erika

A 30. Alföldi Állattenyésztési és Mezőgazda Napok Szakkiállítás és Vásár zárása után leendő Holstein-fríz showbírókat képeztek egy kétnapos tanfolyamon Hódmezővásárhelyen, a Hód-Mezőgazda Zrt.-nél. A showbírálat tulajdonképpen a szarvasmarhák szépségversenye.

– A showbírálatok során 21, úgynevezett lineáris tulajdonságot pontozunk és egyéb tulajdonságokat is figyelembe veszünk, amelyekre ugyan nem adunk pontot, de hozzátartoznak az állat szépségéhez. Összességében nézzük az állat testfelépítését, a test méretbeli tulajdonságait. Az üszőknél fontos a láb- és a far alakulása, a tehenek bírálatánál pedig kiemelt figyelmet kap a tejtermelés legfontosabb szerve, a tőgy és annak különböző tulajdonságai – tudtuk meg Kőrösi Zsolttól, a Holstein-fríz Tenyésztők Egyesülete tenyésztésvezetőjétől és vezető küllemi bírájától. 

Fotó: Kovács Erika

A házigazda Magyarországgal együtt összesen 8 országból érkezett a 30 showbírójelölt Hódmezővásárhelyre.

– Európában ezt a tanfolyamot már negyedik alkalommal rendezzük meg. A célja, hogy akik a későbbiekben showbírók szeretnének lenni, azok jó iránymutatást és gyakorlási lehetőséget kapjanak, megtanulják, hogy mik a ringben a bírálatot végzőkkel szemben támasztott elvárások. Az Európai Konföderációnak nagyon komoly vizsgáztatási rendszere van. A már kiképzett bírókat is vizsgáztatják kétévente. Két sikeres vizsga után lehet felkerülni az európai showbírók listájára. A vásárhelyi tanfolyam tulajdonképpen a legkorábbi előszobája a bíróvá válási folyamatnak.

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában