Szegedi hírek

2023.05.19. 19:11

Orbán Viktor győzelemre játszik a francia történész szerint - Galéria

Jókor lenni jó helyen vagy rosszkor lenni rossz helyen – melyik vezet ahhoz, hogy az ember a történelem részese legyen? Egyáltalán a személy alakítja a történelmet, vagy a történelem alakítja a jellemet? Thibaud Gibelin francia történész ebből a perspektívából vizsgálta meg Orbán Viktor szerepét a visegrádi országok és Európa közelmúltjában. Minderről a Fauves Editions kiadásában könyvet is írt, amit pénteken Szegeden mutattak be.

Kiss Anna

A Szegedi Dóm Látogatóközpontban mutatták be Thibaud Gibelin francia politológus könyvét. Fotó: Gémes Sándor

Orbán Viktor győzelemre játszik – ezzel a címmel jelent meg kötete Thibaud Gibelin francia történésznek, akinek művét pénteken a Szegedi Dóm Látogatóközpontban mutatta be a Mathias Corvinus Collegium (MCC) Press kiadó a szegedi Fidesz-KDNP felkérésére. A programon Botos Máté, az MCC Press kiadó vezetője beszélgetett a francia politológussal, akinek fő kutatási területe a politika újbóli európai megerősödése a közelmúlt magyarországi fejleményein keresztül.

Thibaud Gibelin elmondta, a könyvben azt szerette volna elmagyarázni, hogy mi történik valójában Magyarországon és a francia liberális sajtó miért nem érti azokat az ideákat, elképzeléseket, amelyek a Fidesz-többséget jellemzik. Éppen ezért a PhD-dolgozatát is ennek a témának szentelte. A francia szakértő szerint Magyarország a migrációra és az orosz-ukrán háború miatt kialakult helyzetre is specifikus választ adott.

Közölte, mintegy 50 éve válságsorozat folyik, ennek része a koronavírus, a háború és a migráció is. Úgy véli, ahelyett, hogy Európa stabil demográfiájú kontinensé válna, elkezdett eltolódni, egyre jobban hasonlít az Egyesült Államokra, amelynek létrejöttét is a bevándorlás fémjelezte. Több népből álló társadalom jön létre ahelyett, hogy az őshonos nemzetek kontinensének tartanák meg Európát – mutatott rá. 

Thibaud Gibelin egészen messziről indít egyébként a könyvében, hiszen végigtekint Közép-Európa és a magyarság történetén, hogy eljusson ahhoz a fiatalemberhez, aki 1989. június 16-án alig 26 évesen beszédet mond Nagy Imre és mártírtársai újratemetésén. Példaként állítja a Nyugat elé azt a karakán, a nemzeti érdekeket és a hagyományos európai értékeket előtérbe helyező politikát, amely meglátása szerint Európa túlélésének záloga.

A pénteki bemutatón szólt arról is, hogy Magyarország speciális történelme nagyon érdekes leckét adhat a franciák számára, éppen ezért a munkája részének tekinti, hogy hidat verjen hazánk és Franciaország között, a franciák felé pedig olyan érdekes koncepciókat közvetítsen, amelyek Magyarországról származnak. Közölte, realistább szemléletet szeretne Franciaország felé közvetíteni.

A francia történész kiemelte, veszélyes forradalom az, ami most látni Franciaországban, ahol egyre nagyobb arányban vannak jelen nem európaiak, és ez átcsaphat egész Európára. Éppen ezért az első dolog, amire szükség van, az nem más, mint az, hogy erősen képviselni kell azt a szemléletet, hogy nem kötelező a trendkövetés, tehát a nemzeti közösségeket, amelyek több száz éve léteznek, meg lehet őrizni.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában