Csongrád-Csanád vármegye

2023.07.07. 15:39

Fontos szabályokat kell betartani mosogatáskor

Egyáltalán nem mindegy, hogy a táborokban hogyan történik az edények, eszközök elmosogatása. Erről a Nemzeti Népegészségügyi Központ (NNK) részletes útmutatót tett közzé a táboroztatóknak.

Munkatársunktól

Nem szabad egyszerre elmosni azt, amiből ettek és amiben felszolgálták. Illusztráció: Berán Dániel/MW

Bár a táboroztatások kapcsán érvényben lévő rendeletek egyike sem tér ki konkrétan a mosogatásra és a mosogatás menetére, a Nemzeti Népegészségügyi Központ mégis megtette most. A honlapjukon tettek közzé egy beszámolót, amelyben kiemelték, hogy a táborokban a mosogatásokat illetően az élelmiszer-biztonsági és közegészségügyi szakmai szabályok alkalmazhatók.

Tehát minden olyan edényt, eszközt, amelyik élelmiszerrel kerül kapcsolatba, rendszeresen és megfelelően el kell mosogatni és szükség esetén fertőtleníteni is kell. A mosogatásra használt medencéket másra nem javasolt használni, de ha mégis megtörténne, a mosogatás előtt mindenképp fertőtlenítést kell végezni. Fontos tudni, hogy ott, ahol a mosogatás történik, a szabályok szerint tilos ruhát mosni, továbbá ott nem lehet elmosni a felmosóvödröt, a felmosómoppot és a szemetes edényt sem. Sőt, még a belehelyezésük is tilos.

A központ figyelmeztetett, mindig tekintettel kell lenni a mosogatásnál alkalmazott szerek gyártója által megadott használati útmutatóra. Annak érdekében, hogy azokat be tudják tartani, a mosogatómedence űrtartalmával tisztában kell lenni, célszerű azt a medence belső falán megjelölni. Továbbá a mosogatáshoz csakis erre a célra gyártott kefe, valamint esetlegesen vékony, jól tisztítható és fertőtleníthető, erre a célra gyártott törlőkendő használható. Minden más tilos.

Kiemelték, ha ugyanott történik meg a főzéshez, a sütéshez, az előkészítéshez és a felszolgáláshoz használt edények, eszközök elmosogatása azokkal a tányérokkal és evőeszközökkel, amelyekből fogyasztottak a táborozók, akkor el kell különíteni ezeket egymástól. A kétféle edénycsoport mosogatás közbeni keveredése tilos.

A központ a mosogatás két- és háromfázisos típusára is kitért, erről bővebben az NNK oldalán lehet olvasni. Egyébként mindkettő esetében tilos az edényeket, eszközöket eltörölgetni, azoknak a csepegtetőtálcán kell megszáradniuk. Ha mégis szükség lenne a törölgetésre, azt papírtörlővel szabad megtenni.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában