Szegedi hírek

2023.08.29. 20:23

Átadták a Nemzetközi Biblikus Konferencia Gnilka-díját – Fotók

Koós Kata

Fotó: Gemes Sandor [email protected]

Hétfőn kezdődött és szerdán zárul a 34. Szegedi Nemzetközi Biblikus Konferencia Szegeden, amely idén „A fordítástól a parafrázisig” címet kapta. A tanácskozáson 32 előadó vesz részt, akik nem csak a magyar egyházi felsőoktatási intézményeket képviselik, hanem a világi egyetemek irodalomtudósait is. A konferencia régi hagyománya a Gnilka-díj átadása, amely kedden este színvonalas hangverseny keretében zajlott a dómban. 

A Gnilka-díj névadója és alapítója a 2018-ban elhunyt Joachim Gnilka újszövetségi szentírástudományi professzor. Tanított a münsteri és a müncheni egyetemen, több alkalommal részt vett a Szegedi Nemzetközi Biblikus Konferencián, amelyet anyagilag is támogatott. A nevével fémjelzett díjat minden évben olyan személynek ítélik oda, aki jelentősen hozzájárult a magyar biblikus tudomány fejlődéséhez.

A kitüntetéssel idén Kocsis Imrét, a Pázmány Péter Katolikus Egyetem Hittudományi Kara Újszövetségi Szentírástudományi Tanszékének tanszékvezető professzorát, a Szent István Tudományos Akadémia alelnökét méltatták. Budapesten és Rómában tanult, 1983-ban szentelték pappá, káplánként Kecskeméten szolgált, majd tanított Egerben, Vácon és Budapesten. Kutatási területe az Újszövetség kortörténete, Szent Pál teológiája, Lukács evangéliuma és a lukácsi teológia.

Oláh Zoltán, a gyulafehérvári Pasztorális Teológiai Intézet igazgatója laudációjában úgy fogalmazott, Kocsis Imre a hit és a szakmai alaposság szempontjából is példakép.

– Kétségtelen, hogy Kocsis Imre komoly szakmai tekintélyt vívott ki magának, és a sokféle megbízatását alapos munkájával, kitartásával, ugyanakkor mindig együttműködni kész, jó természetével érdemelte ki. A hozzáértés és a jóindulat jó példája együtt. A hazai katolikus bibliatudomány Kocsis Imre szorgalmas és derűs jelenléte nélkül ma elképzelhetetlen – méltatta a díjazottat Oláh Zoltán.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában