Meleg étkezést kérhetnek az alacsony jövedelműek Mindszenten

2023.08.01. 19:30

Az egészségügyi állapotot is figyelembe veszik

Napi egyszeri meleg étkezésről gondoskodik a szociális rászorultaknak a mindszenti önkormányzat. Nem ingyenesen, de csökkentett díjért. A Polgármesteri Hivatal Szociális Osztályán kell benyújtani a kérelmeket.

Tábori Szilvia

Az étkeztetés iránti kérelmet a mindszenti Polgármesteri Hivatal Szociális Osztályán kell benyújtani. Illusztráció: Cseh Gábor

Havi jövedelemtől függően napi egyszeri meleg étkezést igényelhetnek a mindszentiek a helyi önkormányzatnál. A kérelmeket többféle szempont alapján bírálják el. A kiírás alapján szociálisan rászorulónak minősül az, akinek családjában az egy főre jutó havi jövedelem nem haladja meg a havi 151 ezer forintot. Egyedülállóként viszont ez a határ valamivel magasabb: a havi jövedelem felső határa 185 ezer 250 forint. A kérelmek értékelésekor továbbá figyelembe veszik a jelentkező korát, egészségi állapotát, úgy is mint fogyatékosságát, pszichiátriai betegségét, szenvedélybetegségét, illetve azt, hogy hajléktalansága miatt önmagának, illetve eltartottjainak tartósan vagy átmenetileg nem képes biztosítani az ellátást.

A segítség további feltételei

Az igénylésnek vannak további feltételei is: a jelentkezőnek be kell töltenie a 65. életévét, valamint egészségi állapota, illetve pszichiátriai vagy szenvedélybetegsége miatt rászorulónak számít. Egészségi állapota miatt rászorulónak kell tekinteni azt a személyt, aki a háziorvos, vagy kezelőorvos igazolása szerint önmaga ellátásáról részben vagy teljesen gondoskodni nem tud. Pszichiátriai vagy szenvedélybetegsége miatt rászorulónak tekintik azt a személyt, aki fekvőbeteg-gyógyintézeti kezelést nem igényel, és pszichiátriai- vagy szenvedélybetegségét a kezelőorvos által kiállított szakvéleménnyel igazolja.

Házhoz is szállítják

A meleg étel személyesen is elvihető a Károly Óvoda főzőkonyhájáról, de kérhető házhoz szállítással is. Az ellátottak a bevételükhöz mérten fizetnek. A legfeljebb havi 57 ezer forint jövedelemmel rendelkező mindszenti lakosok 736 forintot fizetnek adagonként naponta akkor, ha maguk viszik el az ételt. Kiszállítással minimálisan magasabb az összeg: 768 forint. Azok, akik 57 ezer és 71 ezer 250 forint közötti összegből gazdálkodnak havonta, 984 forint összeget fizetnek egy adag ételért, ez kiszállítással 1041 forint. A 71 ezer forint feletti jövedelműeknek egy adag 1231 forintba kerül, ha házhoz kérik az ételt, akkor 1300-nál kicsivel többet kell fizetniük. Lehetőség van diétás menüt is igényelni: akkor 1500, illetve majdnem 1900 forint fizetendő.

Csak a 30 százalék
Fontos kitétel, hogy az ellátás havi összegen nem lehet több, mint a rászoruló havi jövedelmének 30 százaléka. A szociálisan rászoruló személy esetében az ellátásért fizetendő személyi térítési díj nem haladhatja meg az ellátott havi jövedelmének 30 százalékát. További részletek és a szociális étkeztetés intézményi térítési díjai elérhetőek a város honlapján.
 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában