Szegedi hírek

2023.10.26. 13:36

Megtisztították a katonai sírokat

A Belvárosi Temetőben található két világháborús sírt tisztították meg csütörtök délelőtt katonák és diákok. Halottak napjára az összes vármegyei emlékhelyet rendbe teszik, ez már évek óta hagyomány.

Timár Kriszta

Megtisztították a sírokat a lehullott falevelektől. Fotó: Török János

Évek óta hagyomány, hogy a világháborúkban elhunyt katonák síremlékeit halottak napja előtt rendbe teszik vármegyénkben. A Magyar Tartalékosok Szövetsége, a Központi Nyilvántartó Parancsnokság és Toborzó Iroda és a 46-os Területvédelmi Zászlóalj tegnap a szegedi Belvárosi Temetőben hirdetett közös programot: a Szegedi Szakképzési Centrum Csonka János Technikum diákjainak segítségével takarították meg a falevelektől az ottani két sírhelyszínt.

Fotó: Török János

Több mint 3 ezer nyilvántartott olyan sír van a vármegyében, ahol az első vagy a második világháborúban meghalt katonák nyugszanak. Ezek többségét már nem gondozzák, hiszen a hozzátartozók, leszármazottak is elhunytak. Katonai hagyomány, hogy ezeket méltóképpen megtisztítjuk ebben az időszakban

 – mondta el lapunknak Vajda Zoltán, a Magyar Tartalékosok Szövetsége vármegyei elnöke.

Fotó: Török János

A néhány órás munkába közösségi szolgálatot teljesítő diákok is becsatlakoztak.

Fél napot hiányzunk az iskolából, az utolsó órákra visszamegyünk. Nem igazán nehéz munka

 – mesélte a tizenegyedikes Szegő Adriána. 

Fotó: Török János

Sőt, kifejezetten jó érzés, mert ez nem csupán takarítás, hanem olyan, mintha mi is megtisztelnénk a hősi halottakat 

– tette hozzá a tizedikes Tóth Miklós.

Fotó: Török János

A szegedi temető katonasírjait tehát csütörtökön megtisztították és a jövő hét közepi halottak napjára a többi, vármegyei temetőben is elvégzik ezt a munkát, így tisztelegve azok előtt, akik életüket adták hazájukért.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában