Szegedi hírek

2023.10.04. 17:00

Palacsintakészítő robottal is csábították a diákokat a műszaki pályára – Galéria

Mi a pálya címmel rendeztek a műszaki szakmákat népszerűsítő rendezvényt szerdán a Sportcsarnokban. A Szegedi Szakképzési Centrum hét iskolája mellett cégek is bemutatkoztak az érdeklődő diákoknak, így teljes életpályát is láthattak.

Timár Kriszta

A műszaki szakmákkal ismerkedhettek a diákok a Sportcsarnokban. Fotó: Gémes Sándor

A műszaki szakmákat és oktatást népszerűsítette a szerdai Mi a pálya rendezvény, melyet a Sportcsarnokban tartottak. Három turnusban összesen 1500 diákot láttak vendégül a programon, több osztály vármegyén kívülről érkezett, hogy megismerje a Szegedi Szakképzési Centrum hét iskolájának képzését, melyek elektronikát, elektrotechnikát, gépészetet, vegyészetet vagy más, műszaki szakmát oktatnak.

Az iskolák standjai mellett az érdeklődők felkereshetik a szakképzési centrum képviselőit is, akik a felnőttképzésről adnak tájékoztatást, illetve segítik a fiatalokat a pályaorientációban is. De jelen vannak  a duális partnerek is, hogy a diákok lássák, hol tudnak majd elhelyezkedni

 – mondta el Erdélyi Margit, a Szegedi Szakképzési Centrum főigazgatója, aki megnyitóbeszédében arra hívta fel a figyelmet, hogy aki még keresi az útját ezen a területen, a rendezvénynek köszönhetően remélhetőleg megtalálja.

Élményalapú rendezvényben gondolkodtunk, mert csak így lehet sikeres a fiatalok körében. Ezért kértük fel házigazdának Szabyestet is, a fiatalok között ő kedvelt énekes

 – beszélt a programról az ötletgazda Danyi Vilmos. Hozzátette: felmérések szerint sokak itt döntik el, milyen szakirányban tanulnak majd tovább, de az is hasznos lehet, ha itt azzal kapcsolatban nyernek bizonyosságot, mi az, ami egyáltalán nem érdekli őket.

A kiállító iskolák kitettek magukért: voltak robotok, VR-szemüveg, ki lehetett próbálni a számítógép-szerelést, a napelemeket, a motorgumi-javítást, sőt, virtuálisan a karosszériafestést és a vonatvezetést is. A legnépszerűbb stand azonban kétségtelenül a tatabányai Edutus Egyetemé volt, ahol egy robot sütötte a palacsintát, melyet aztán egy másik robot fel is szolgált. 

Az általános iskolás szakköröseim rakták össze és programozták a palacsintakészítő gépet, többnyire újrahasznosított elemekből

 – mesélt a robotról Varga István mérnöktanár. Mint mondta, még gondolkoznak a fejlesztésén, de már így is jól tudják használni a percenként egy édességet készítő berendezést.

Akinek nem volt kedve sokat sorba állni a palacsintáért, az sem feltétlen távozott egyébként üres kézzel, a legalább 3 standnál megforduló diákok ugyanis egy sorsoláson vettek részt, melyen például gamer billentyűzetet, fejhallgatót vagy egeret is lehetett nyerni.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában