Szegedi hírek

2023.11.21. 07:00

Átnevezték a legendás szegedi megállót, többé nem következik a Diófa

Egy korszak ért véget a közelmúltban, amikor átnevezték a szegedi Csongrádi sugárúton lévő megállót Diófáról Sárosi utcává. Veres János az egykori Diófa vendéglő vezetője nem érti, mi indokolja a döntést, mert a megálló nem a kocsmáról, hanem egy fáról kapta a nevét.

Arany T. János

Egy korszak ért véget: Sárosi utca lett a Diófa megállóból a szegedi Csongrádi sugárúton. Fotó: Karnok Csaba

Nem értem, kit bántott? Se nem kommunista, se nem fasiszta, de még csak nem is muszlim

 – gondolkodott el hangosan Veres János, amikor megtudta, hogy a Diófa megálló mostantól Sárosi utca. A közgyűlés még augusztus végén döntött arról, hogy troli- és villamosmegállók neve változik Szegeden. A közgyűlés Városüzemeltetési, Fejlesztési és környezetvédelmi Bizottságának döntése értelmében a Diófa vendéglő megállóhelyet Sárosi utca elnevezésre cserélték. (A másik a Rókus II. sz. Ált. Isk. amiből Bálint Sándor utca megálló lett, ez valóban jobban hangzik.) 

olvasói fotó. 

A bizottság augusztus 24-én tartott rendes nyilvános üléséről készült jegyzőkönyvből mindössze annyi derül ki, hogy a bizottság indokoltnak tartja a Diófa vendéglő elnevezésű megállóhely átnevezését Sárosi utca elnevezésű megállóhelyre, de hogy miért, az nem.

Az igaz, hogy a hasonló elnevezésű vendéglátóhely, mint azt 2018 végén megírtuk, közel negyven év után elköltözött a Csongrádi sugárútról és Tápén, az egykori Aranylabda helyén nyílt újra és azóta is ott üzemel. Helyén egy másik étterem működik.

Veres János szerint viszont, akinek a neve összefonódott a Diófa vendéglővel, a panelek megépítésekor ott megmentett egyik diófa adta a megálló nevét. 

A fa adta a nevet, a kocsma viselte. Ezért nem is értem, mit vétett az a szegény megálló

 – mondta  szegedi vendéglátás nagy öregje, akinek a megálló a nevét köszönheti.

Mint tudjuk, a megálló volt itt hamarabb. De a Csongrádi sugárúton kifelé, följebb a kanyarban volt egy fuvaros kocsma, azt hívták Diófának. A megállót az emberek nevezték el így. Gazdag Laci, a  Szegedi Közlekedési Vállalat akkori igazgatója az Avar utcában szomszédom volt. Egyszer felmerült a megálló elnevezése, én javasoltam neki a Diófát. Ilyen egyszerűen mentek akkoriban a dolgok

 – tette hozzá Veres.

Cipőgyár, Védőnőképző  és a Jégkunyhó

2009-ben egy hasonló témában írt cikkünkben Oláh Miklós, a városháza akkori közlekedési referense azt mondta, a köztudat része az elavultnak minősíthető megállók elnevezése. Ezeket nem célszerű megváltoztatni, mert nagy úr a megszokás.

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában