Szegedi hírek

2023.11.10. 14:40

Elkobzott replikákat vittek a határrendészek az iskolába – Galéria

Cseppfolyós földgázzal működő kamion és jégkármentesítő technológia is bemutatkozott pénteken a Csonka-iskola pályaorientációs napján. A diákok 17 helyszínen ismerkedhettek a lehetőségekkel, hol tudnak elhelyezkedni és mit dolgozhatnak majd végzettségük megszerzése után.

Timár Kriszta

A csonkás diákok arra kaphattak választ a rendezvényen, hol tudnak majd elhelyezkedni az iskolában megszerzett végzettségükkel. Fotó: Gémes Sándor

Hova tovább címmel pályaorientációs napot tartottak pénteken a Szegedi Szakképzési Centrum Csonka János Technikumban. A program célja az volt, hogy az iskola diákjai képet kapjanak arról, hogy megszerzett szakképesítésükkel milyen munkakörökben tudnak elhelyezkedni.

Húsz osztályunk 17 helyszínen forgott a nap folyamán. A végzősök olyan cégekkel találkozhattak, melyek munkát adhatnak majd nekik, a kisebbek pedig a duális képzés potenciális gyakorlóhelyeit ismerhették meg. Alapelvünk, hogy nem elég egy szakmát a fiatalok kezébe adni, meg is kell nekik mutatni, hogy azzal mit tudnak kezdeni 

– mondta el Tóthné Biró Zsuzsanna intézményvezető. Hozzátette: ez az első alkalom, hogy a cégek nem külön-külön érkeznek bemutatkozni az iskolába, hanem egy tematikus napon, egyszerre mutatják be az általuk kínált munkalehetőségeket.

A pályaorientációs napon a közszolgálati és autós ágazaton tanulók is számos lehetőség közül választhattak. Előbbi diákoknak a katasztrófavédelem, a készenléti rendőrség és a kormányhivatal munkatársai is tartottak előadásokat, a Nemzeti Adó- és Vámhivatal határrendészei pedig elkobzott replikákat mutattak be, valamint az elf bar jogi hátteréről beszéltek nekik

Az autós ágazat diákjai pedig olyan érdekességeket láthattak, mint például egy cseppfolyós földgázzal működő Supernova kamion, melyben még vezetésszimulátort is kipróbálhattak, illetve az egyik műhelyben egy olyan egyedi technológiát is bemutattak nekik, mellyel a jégkárt szenvedett autókat lehet kihorpasztani. Ezekre egyébként specialitásuk miatt a felnőtt szakmai oktatásban résztvevők is kíváncsiak voltak, így a pályaorientációs napon nekik is lehetőségük volt részt venni. Itt volt a Cápák között című műsorban ismertté vált Kiss Attila és Kiss Csaba is, akik bemutatták a 3D technológiával nyomtatott autójukat.

A rendezvényen a vendéglátó osztály sem tétlenkedett: ők Márton nap alkalmából libazsíros kenyeret kentek diáktársaiknak, melyet aztán ki is osztottak tízóraira.

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában