Most kiszáradt, máskor kiöntött a tó

2023.11.11. 07:00

Jön a víz a kiszombori Vályogosba

A várakozásoknak megfelelően lassanként megtelik vízzel az elmúlt hónapokban a rendkívüli időjárás miatt kiszáradt kiszombori Vályogos-tó. Az ideális vízszint eléréséhez azonban jövő tavasszal újabb hasonló beavatkozásra lesz szükség. Az önkormányzat, miközben segít a mostani költségek előteremtésében a horgászegyesületnek, egy a jelenleginél olcsóbb víznyerési lehetőségen is gondolkozik.

Szabó Imre

A tó a horgászok és az önkormányzat összefogásának köszönhetően lassanként visszanyeri eredeti szépségét. Fotó: Nagy Szabolcs

Mint a helyszínen látható, végre elkezdett nőni a vízszint a kiszombori Vályogos-tóban. Mint korábban beszámoltunk róla, a részben népszerű horgászhelyként, részben a helyi esővíz-elvezető rendszer záportavaként számon tartott állóvizet jelentős részben kiszárította idén a szokásosnál melegebb, ráadásul csapadékszegény időjárás. Miután a szárazság ősszel sem enyhült érdemben, nem maradt más lehetőség, mint a vízpótlás. A Marosból kitermelt víz egy 14 kilométer hosszú, egy helyen átemelő szivattyúval működő csatornán keresztül indult el a falu széle felé, az – a várakozásoknak megfelelően – mostanra kezdett megérkezni. A megfelelő szint eléréséhez azonban még napokra van szükség. 

 Fotó: Nagy Szabolcs  

A tómester, Kis Róbert a Délmagyarországnak azt mondta, összesen nagyjából 120-150 centiméternyi víz hiányzik. Ezt most részben fogják pótolni, az ideális vízmagasság eléréséhez a munkát tavasszal folytatni kell. A helyi horgászok mindenesetre annyit már most megtettek, hogy azokon a helyeken, ahol a tóból távozhatna, homokzsákokkal elzárták a víz útját.

Szirbik Imre polgármester a további vízpótlás lehetőségéről azt mondta, hamarosan szakemberek segítségét kérik ahhoz, hogy vizsgáljanak meg egy másik, Ferencszállás irányából érkező, mindössze 6 kilométeres csatornát abból a szempontból, hogy alkalmas volna-e erre a funkcióra. Laikus szemmel úgy tűnik, igen, de ellenőrizni kell a meder lejtéseit. 

Ha a szakemberek is pozitív véleményt mondanak, nemcsak gyorsabb, de olcsóbb is lehet a jövőben a hiányzó csapadékot pótolni 

– hívta fel a figyelmet a község első embere. Ennek a második csatornának az üzemeltetéséhez ugyanis nincs szükség plusz átemelő-szivattyúra, aminek az áramköltsége jelentős tétel a mostani költségek között. 

 Fotó: Nagy Szabolcs  

Hogy pontosan mennyibe fog kerülni a mostani vízpótlás, azt még mindig nem lehet tudni, csak a végén fog kiderülni. Megírtuk: a korábbi, szerényebb mértékű feltöltés bő 3 millió forintba került, miközben a horgászegyesület teljes éves költségvetése mindössze 7 millió. Ezért van most szükség az önkormányzat segítségére.

Nemcsak a kiszáradás okozott gondot

Azt legutóbb már megírtuk: korábban is előfordult, hogy a Vályogos kiszáradt. A legemlékezetesebb ilyen eset éppen 30 éve történt – pedig akkoriban még nem volt szó a globális klímaváltozásról. Ám volt példa mindennek az ellenkezőjére is, azaz amikor túl sok víz gyűlt össze benne. Akkor szivattyúzni kellett, ám hiába próbálták a felesleget ily módon visszajuttatni a Marosba, faluszéli kiskerteket mégis elöntött.

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában