A rendezvényen mindenki saját felelősségére vesz részt

2023.11.17. 15:40

A Kiskunsági Nemzeti Park közleményben figyelmezteti a szombati darvadozás résztvevőit

Arany T. János

Fotó: Gemes Sandor

A Kiskunsági Nemzeti Park Igazgatósága közleményben figyelmezteti a szombat darvadozás résztvevőit. Mint megírtuk, tömegével hullanak a darvak a vármegyében a madárinfluenza miatt és a baromfiállományt is megfertőzhetik. Egyre több helyen találkoznak vármegyénkben természetjárók, természetfotósok és gazdálkodók madárinfluenza miatt, nagy számban elhullott darvak tetemeivel. A Szegedi Vadaspark emiatt az eddigi gyakorlattal ellentétben már nem vesz át sérült darvat, hogy így vegyék elejét a fertőzés terjedésének.

A Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal Állategészségügyi Diagnosztikai Igazgatósága 2023. november 9-én és 10-én a Borsod-Abaúj-Zemplén vármegyei Tiszadorogma, a Pest vármegyei Apaj, a Csongrád-Csanád vármegyei Csanytelek, Tömörkény, Sándorfalva település és Szeged város, a Hajdú-Bihar vármegyei Berettyóújfalu, Balmazújváros, Hajdúböszörmény, Hortobágy település területéről származó daru mintákból magas patogenitású madárinfluenza (H5N1) vírust mutatott ki.

A hétvégére meghirdetett XII. Fehértavi Darvadozás rendezvénysorozat kapcsán a park az alábbiak betartását kéri: kérik a résztvevőket, hogy a kihelyezett fertőtlenítési pontokon minden külső helyszínen szervezett programra történő be- és kilépéskor végezzék el a lábbelik fertőtlenítését. Aki tetemet vagy legyengült darut talál, ne fogja meg! A helyszín pontos megjelölésével jelezzék a helyszínen a kollégáknak, és ők gondoskodnak a madárról.

A rendezvényen mindenki saját felelősségére vesz részt.

Kérik a darutúrák szervezőit és vezetőit, hogy a kirándulások során biztosítsák a higiéniai előírások betartását.

A járvány folyamatosan frissülő hírei, valamint a betegséggel kapcsolatos hasznos információk itt érhetőek el, a XII. Fehértavi Darvadozás programjai pedig ezen az oldalon olvashatóak.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában