Megfertőzik a baromfiállományt a vándormadarak

2023.11.16. 16:50

Tömegével hullanak a darvak a vármegyében a madárinfluenza miatt

Egyre több helyen találkoznak vármegyénkben természetjárók, természetfotósok és gazdálkodók madárinfluenza miatt, nagy számban elhullott darvak tetemeivel. A Szegedi Vadaspark emiatt az eddigi gyakorlattal ellentétben már nem vesz át sérült darvat, hogy így vegyék elejét a fertőzés terjedésének.

Arany T. János

Tömegével hullanak a darvak a vármegyében. A Facebook-on is elkezdtek terjedni a madárinfluenza miatt elhullott, vagy attól agonizáló darvakról készült felvételek. Fotó: Török János

Erőteljesen terjed a vándorló vízimadarak állományaiban a madárinfluenza, ezért a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal közleményt adott ki. A vándorló vízimadarak őszi vonulása a fertőző betegségek terjedését is elősegíti. Ezek közül a madárinfluenza vírusa a vadon élő madarak populációira és hazánk baromfiállományaira egyaránt veszélyes. A járványvédelemből a madármegfigyelők is kivehetik részüket néhány szabály betartásával.

A vízimadarak vonulása javában tart. A hazánkba érkező vadlúd, réce, daru csapatok pihenőhelyként használják a nagyobb kiterjedésű vizes élőhelyeinket. Mindaddig itt is maradnak, amíg a környezeti feltételek, valamint az időjárás lehetővé teszi számukra a táplálkozást és a pihenést.

Az elmúlt időszakban Borsod-Abaúj-Zemplén, Csongrád-Csanád, Hajdú-Bihar és Pest vármegyékből származó daru mintákból is kimutatták a magas patogenitású madárinfluenza vírusát a Nébih vizsgálatai. Emellett országszerte emelkedni kezdett a daruk közötti elhullás. Jelentősen megnőtt tehát a fertőzés baromifiállományba történő behurcolásának kockázata, ami a vadmadárelhullások növekedésével várhatóan még tovább emelkedik majd.

A járvány megelőzése és hazánk baromfiállományának védelme közös feladatunk, amelyet csak együtt valósíthatunk meg. A védekezéshez a madármegfigyelők az alábbi szabályok betartásával járulhatnak hozzá:

•    Ha beteg, elhullott vagy agonizáló vadmadarat látnak, ne érjenek hozzá, és ne menjenek a közelébe, hanem értesítsék a területileg illetékes járási főállatorvost.

Az elérhetőségeket a következő weboldalon találják: https://kormanyhivatalok.hu/

•    Madárles után mindig gondoskodjanak a ruházat és lábbelik mosásáról, fertőtlenítéséről.

A madárinfluenzával kapcsolatos, további információk elérhetőek a Nébih portál tematikus aloldalán: https://portal.nebih.gov.hu/madarinfluenza

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában