Helyi közélet

2023.12.21. 10:00

Januártól újra világíthatnak a kikapcsolt köztéri lámpák Sándorfalván

Március óta több köztéri lámpa nem üzemel, így spóroltak az áramszámlán. Most azonban úgy tűnik, jövőre erre már nem lesz szükség.

Timár Kriszta

Nem sokéig lesznek már sötétek az utcák, januártól ismét minden köztéri lámpa világít majd Sándorfalván. Fotó: Török János

Komoly lépésre szánta rá magát egy évvel ezelőtt a sándorfalvi önkormányzat: mivel 2023-ra közel négyszeresére emelkedtek a közvilágítással kapcsolatos költségek, a képviselő testület úgy döntött, hogy a több mint 700 darab lámpatest közül közel 300-at kikapcsoltatnak. Márciusban meg is valósították az elképzelést, azóta napnyugtától napkeltéig több helyen sötétbe borult a település. Nem kapcsolták ki a 4519-es út belterületi szakaszán, az Alkotmány körúton, illetve azon utcákban sem a lámpatesteket, ahol buszjárat közlekedik, illetve a többi utcában is bekapcsolva maradtak az utcasarkon lévő lámpák, illetve azok között az utcában egy vagy két világítótest. Mindezek mellett van világítás a gyalogátkelőknél, köztéri kameráknál és a tanyavilágban is. Mindezek ellenére esténként több helyen nincs megfelelő fényerő az utcán. 

Az intézkedéssel az önkormányzat valóban jelentős összeget spórolt meg. Emellett idén megkezdődött a köztéri lámpatestek energiatakarékossá tétele is, melynek köszönhetően újabb 45 százaléknyi megtakarítást tudtak elérni. Advent harmadik vasárnapján ezért fontos bejelentést tett Gajdosné Pataki Zsuzsanna polgármester a közvilágítással kapcsolatosan. Az ünnepélyes gyertyagyújtáson bejelentette: a tervek szerint januártól ismét visszakapcsolják az összes köztéri lámpát.

Fotó: Török János

A költségvetési koncepció szerint 27,3 millió forint lesz a nekünk ítélt normatíva, a jövő évi áramdíjat nagyjából 24 millió forintra becsüljük. Úgy látszik tehát, hogy elegendő forrásunk lesz ahhoz, hogy ismét minden utca minden világítóteste működjön

 – mondta el lapunknak a polgármester. Hozzátette, január 5-én születik végleges döntés a normatíváról. Ha ebben nem lesz változás, másnap, január 6-án a lámpák visszakapcsolásáról hoz döntést a sándorfalvi képviselőtestület. 

Ha minden a tervek szerint alakul, január 8-án megkezdődhet a közvilágítás visszakapcsolása. A teljes településen nagyjából 1-2 hét alatt végeznek majd az áramszolgáltató munkatársai 

– tette hozzá.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában