Visszatértek a vízimadarak a tóra

2023.12.20. 17:56

Megtelt a kiszombori Vályogos

Megtelt vízzel a kiszombori Vályogos – az a tó, ami a csapadékszegény időjárás miatt csaknem kiszáradt idén. Az önkormányzat az érintettekkel összefogva hosszú távú megoldást is kitalált a hasonló katasztrófák megelőzésére.

Szabó Imre

Szerencsére már nem így néz ki a zombori tó. Archív fotó: Makói Városi Televízió

A Vályogos vize most már sportszinten van

 – tudatta a Délmagyarországgal Szirbik Imre, Kiszombor polgármestere a jó hírt. Ez annak köszönhető, hogy az elmúlt hetekben összesen mintegy 70 ezer köbméternyi utánpótlás érkezett a mederbe egy csatornán keresztül. Mint korábban megírtuk, a részben népszerű horgászhelyként, részben a helyi esővíz-elvezető rendszer záportavaként számon tartott állóvizet jelentős részben kiszárította idén a szokásosnál melegebb, ráadásul csapadékszegény időjárás. Erről annak idején drámai fotók készültek, bár – mint a faluban megtudtuk – korábban, évtizedekkel ezelőtt is elő-előfordult hasonló eset. Egy ilyen alkalommal átmenetileg dinnyét termesztettek a mederben.

Archív fotó: Makói Városi Televízió

Miután a szárazság ősszel sem enyhült érdemben, nem maradt más lehetőség, mint a vízpótlás. Ez végül, mivel erre a helyi horgászegyesületnek nem volt elegendő pénze, az önkormányzat segítségével kezdődhetett meg. A tómester, Kis Róbert akkor azt nyilatkozta, összesen nagyjából 120-150 centiméternyi víz hiányzik. A Marosból kitermelt víz egy 14 kilométer hosszú, egy helyen átemelő szivattyúval működő csatornán keresztül indult el a falu széle felé november legelején. A megfelelő szint eléréséhez azonban, mivel a víz lassan haladt, ráadásul egy jelentős része magát a csatornát töltötte fel, heteket kellett várni. A horgászok munkájukkal segítették elő a sikert: azokon a helyeken, ahol a tóból távozhatna, homokzsákokkal elzárták a víz útját. A mostanra szépen megtelt tóra visszaköltöztek az elmenekült vízimadarak – láttak kárókatonákat és hattyúkat is.

Akkoriban arról is szó volt, hogy a munkát tavasszal folytatni kell. Azóta úgy tűnik, sikerült megbizonyosodni arról, hogy a rövidebb, Ferencszállás irányából érkező, mindössze 6 kilométeres csatorna is alkalmas lesz erre, a falu első embere ugyanis azt mondta, ezen keresztül tervezik a további feltöltést. 

A probléma igazi megoldását persze az jelentené, ha ki is kotornák a tómedret. Erre viszont egyszerűen nincs pénz helyben, mert százmilliós kiadással járna

 – tette hozzá.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában