Kiszombor

2023.11.09. 10:00

Kiszáradt a zombori Vályogos-tó

Jelentős részben kiszáradt idén a kiszombori Vályogos-tó, amely egyrészt a helyi csatornarendszer záportava, másrészt kedvelt horgászhely is. Az önkormányzat most a helyi horgászegyesülettel közösen igyekszik megoldani a problémát.

Szabó Imre

Megdöbbentő látványt nyújt a kiszáradt tómeder. Fotó: Makó Városi Televízió

A hónap elején megrendeltük és napokon belül itt lesz az a Marosból kitermelt, egy csatornán keresztül idejuttatott víztömeg, ami ahhoz kell, hogy a helyzet rendeződjön 

– mondta Kiszombor polgármestere, Szirbik Imre a Vályogos-tóval kapcsolatban, ami mostanra, a rendkívüli szárazság miatt nagyrészt kiszáradt és sok helyütt apokaliptikus látványt nyújt. Ez egyébként nem egyedi eset: olykor az elmúlt években is volt szükség kisebb mértékű vízpótlásra, sőt ahogyan a falubeliek emlékeznek, korábban is többször kiszáradt. Egyszer annyira, hogy a szárazzá vált mederben dinnyét termesztettek. A zomboriak bíztak abban, hogy ősszel lesznek komolyabb esőzések – hiába.

Fotó: Makó Városi Televízió  

A tó egyrészt a helyi csapadékvíz-elvezető rendszer záportava, másrészt népszerű horgásztó. A helyi horgászegyesület elnöke, Miskolczi László és Kis Róbert tómester a múlt hónap legvégén kereste meg az önkormányzatot azzal, hogy oldják meg közösen a Vályogos problémáját.

Mi segítettünk volna korábban is szívesen, az egyesület azonban egy szakértői vélemény alapján eddig úgy gondolta, maradt elegendő víz ahhoz, hogy a halak biztonságosan átteleljenek 

– mondta a falu első embere.

Fotó: Makó Városi Televízió  

A tóba a Marosból, egy 14 kilométeres csatornán át érkezik a víz, ezért tart napokig, mire odaér. Érdekesség, hogy ennek csak mindössze 5 százaléka jut el a Vályogosig, a többi a csatornamedret tölti fel. Azt, hogy a vízpótlás mennyibe kerül, egyelőre nem tudni. Attól is függ, mennyi vízre lesz szükség a feltöltéshez, illetve hogy ehhez mennyit kell üzemelnie annak a szivattyútelepnek, amely az Óbébai út mentén emeli át a Marosból kitermelt vizet a csatorna további szakaszába.

Fotó: Makó Városi Televízió  

 Amikor legutóbb volt szükség feltöltésre, 3 és fél millió forintot kellett fizetni, azóta azonban a költségek, például a 45 kilowattos motorokkal működő szivattyúk áramdíja jelentősen megnőtt

 – emlékeztetett a polgármester.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában