Szegedi hírek

2024.01.30. 19:06

Felújították a József Attila iskolát – Galéria

Energetikai korszerűsítést hajtottak végre a Szegedi SZC József Attila iskolájában. A beruházást kedden adták át Lantos Csaba energiaügyi miniszter részvételével, aki azt hangsúlyozta, hogy a BYD Szegedre érkezésével immár nem csak a kutatóhelyekre, de a gyárakba is kellenek majd szakemberek, így helyben is biztos jövőre számíthatnak azok, akik szakmát tanulnak.

Timár Kriszta

Energetikai korszerűsítésen esett át a József Attila iskola, a 170 milliós beruházást kedden adták át. Fotó: Karnok Csaba

Több mint 170 millió forintból energetikai korszerűsítést végeztek a Szegedi SZC József Attila Általános Iskola és Szakképző Iskolában. Az intézmény külső nyílászáróit kicserélték, hőszigetelés került a külső falakra és a lapostetőre, illetve kicserélték a főépületet a tornateremmel összekötő építmény acél- és üvegszerkezetét. A beruházást kedden adták át.

Az ünnepségen Nemes-Nagy Katalin Erika igazgató először röviden bemutatta az iskolát, amely azon fiatalok képzését vállalta fel, akik a hagyományos iskolarendszerből lemorzsolódtak. Ezt követően elárulta: régi vágya volt ez a fejlesztés az iskolának, amelynek előnye, hogy a fenntarthatóságról immár kézzel fogható tapasztalataik is lesznek az ide járó fiataloknak.

Erdélyi Margit, a Szegedi Szakképzési Centrum főigazgatója kiemelte, a 171,5 millió forintot nem önkormányzati támogatásból vagy pályázati forrásból, hanem központi költségvetésből teremtették elő, köszönhetően a jó gazdálkodásnak.  

A beruházásnak köszönhetően most már kívülről is látszik az az innováció, amely nehéz és nemes feladatot ez az iskola felvállalt 

– fogalmazott. 

A rendezvényen beszédet mondott Mihálffy Béla országgyűlési képviselő, aki sok sikert, kitartást és hozzá a megérdemelt magasabb béreket kívánt az intézmény dolgozóinak.

A beruházást Lantos Csaba energiaügyi miniszter avatta fel, aki hódmezővásárhelyi születésű, így a térséghez erősen kötődő politikusként egy 1876-os Szegedi Híradó cikket idézett. Rámutatott: már 150 éve is tudták, hogy az önálló, versenyképes iparhoz a szakképzés tervszerű fejlesztése kell.

 Ezért döntött úgy a kormány, hogy nem a gimnáziumi, hanem a szakképzésben oktatók bére lesz a legmagasabb. A 10 százalékos bérelőnyt a költségvetés állja

 – mondta. Hozzátette, a BYD Szegedre érkezésével immár nem csak a kutatóhelyekre, de a gyárakba is kellenek majd szakemberek, így helyben is biztos jövőre számíthatnak azok, akik szakmát tanulnak.

Az átadáson részt vett Pölöskei Gáborné, a Kulturális és Innovációs Minisztérium helyettes államtitkára. Emlékeztetett, hogy 3 éve újították meg a szakképzési rendszert, amelyben lehetőséget biztosítottak például a rugalmas tanulási utakra is, amelyet elsősorban a hátrányos helyzetű diákok számára alakítottak ki. 

Ez az intézmény meglátta az ebben rejlő lehetőséget, élt a szabályozás által nyújtott lehetőséggel, olyan szakmákat oktat a fiatalok számára, amellyel a munkaerőpiacon megtalálják a helyüket

 – méltatta a József Attila iskolát. 

Kiemelte, a szakképzés nagy lehetőséget jelent a munkaerőpiacon, éppen ezért ma már a "bajnok" technikumokban túljelentkezés van.  

Az ezekbe fel nem vett diákok aztán inkább elmennek gimnáziumba, ami hiba

 – jelentette ki, majd megjegyezte: az esélyteremtő iskolákból is lehet bajnok intézményt csinálni, amelyhez kitartást és bátorságot kívánt.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában