Mi lesz a reformátusok tiltakozása ellenére nyitott kapu sorsa?

2024.01.23. 09:30

Kiemelten védett lett az ótemplomi védfal

Kovács Erika

Az önkormányzat augusztus közepén vágta át a védfalat. Fotó: Kovács Erika

A Magyar Közlöny 2024. január 18-i számának 109. oldalán jelent meg az építési és közlekedési miniszter 1/2024 (I.18.) ÉKM rendelete egyes ingatlanok műemlékké nyilvánításáról, védettségének módosításáról, műemléki védettségének megszüntetéséről. A rendelet a hódmezővásárhelyi református ótemplom védfalára, illetve a templom–védfal–magtár épületegyüttesre is kiterjed.

A rendelet szerint a védetté nyilvánítás célja az 1740–41-ben épült védfal történeti és építészeti értékeinek megőrzése, a három elemből álló műemlékegyüttes, református templom, a templom köré épült védfal és a magtár védelme.

Az örökségvédelmi bírság szempontjából az I-es kategóriába sorolta be a műemlékegyüttest Lázár János minisztériuma, ami a legmagasabb kategória. A rendelet a kihirdetését követő 8. napon lép életbe.

Mint lapunk is megírta, az önkormányzat a főtérmegújítás 2-3. üteme részeként az ótemplom körüli részt 68 millió forintból építteti át. A templom köré 1500 cserjét, évelőt és díszfüvet ültetnek. A kialakítandó sétányon téglaburkolatú járdát építenek, kerékpártárolókat helyeznek el, új padokat és kukákat telepítenek. A védfalon átjárót nyitottak, amin ki lehet jutni az Árpád és az Oldalkosár utcák felé. Az Ótemplomi Református Egyházközség presbitériuma és elnöksége folyamatosan jelezte, hogy az ótemplom, a magtárépület, a védfal és az ezzel behatárolt terület a lelkészsírokkal, emléktáblákkal együtt egységes, műemléki, szakrális terület. Ahogy Bán Csaba lelkész fogalmazott, „ha a védfalból elbontanak egy téglát, akkor az ótemplomból vesznek ki egy téglát”. A védfal műemlékké nyilvánítása ebben az időszakban már folyamatban volt, de az önkormányzat nem vette figyelembe az ótemplomiak kérését. Augusztusban végül a város által kiválasztott kivitelező, az 1960-as években toldásként épített részen átvágta a védfalat, 5-6 lépésre a másik átjárótól, ami eddig is biztosította, hogy a városháza felől érkezőknek ne kelljen nagyot kerülniük az Oldalkosár utca irányába. 

A rendelet megjelenése után sokan kíváncsiak arra, hogy mi lesz az átvágott védfal sorsa? Visszaépítik-e, vagy a Márki-Zay Péter vezette önkormányzat keresztül viszi a saját akaratát? 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában