A város azzal magyarázkodik, hogy az átjárót nem a 300 éves védfalba, hanem a ’60-as évekbeli toldásba vágták

2023.08.15. 14:16

Kibontatta az önkormányzat a vásárhelyi ótemplomi védfalat

Hiába tiltakozott ellene az ótemplomi egyházközség, a hódmezővásárhelyi önkormányzat a napokban kibontatta a templom mögötti védfalat, ahol gyalogos átjárót alakítanak ki. A bontással eléggé megbolygatták a falat, laikus szemmel úgy látni, egy darabon most még az is lehet, hogy leomlik.

Kovács Erika

Így néz ki most a megbontott ótemplomi védfal. Fotó: Kovács Erika

Vásárhely belvárosának legrégibb műemlék épülete a főtéren álló Református Ótemplom, aminek a tornyát, az egykori fatemplomot körülvevő temető szélén, 1713-1714-ben építették. A barokk stílusú, egyhajós templomot pedig 1721‒1723 között.

A védfalat közel 300 éve építették

A templomot 1741-ben, a fenyegető háborús veszély miatt befelé szélesedő lőrésekkel ellátott védfallal vették körül. Az ótemplomi védfalat a 19. század végéig többször renoválták, 1889-ben pedig az északi és a nyugati falszakaszát lebontották. A református egyház 1890-re ezek helyére építtette meg a Bazársort, amelyet az 1960. január 23-án történt tulajdonjogi „bekebelezés”, vagyis a templomon kívüli terület államosítása után végül 1961-ben bontottak el. Így a templom jelenleg „úszótelekként” áll az önkormányzati területen.

Fotó: Kovács Erika

200 millióból újítják meg a templom és a Sarokház körüli területet

Mint lapunk is megírta, a hódmezővásárhelyi önkormányzat a főtérmegújítás második és harmadik ütemében az Ótemplom környékét 68 millió forintból, a Sarokház előtti teret pedig 129 millióból újíttatja fel. Az Ótemplom köré 1500 cserjét, évelőt és díszfüvet ültetnek, a templom körbejárható lesz. Sétányt, téglaburkolatú járdát építenek, kerékpártárolókat helyeznek el, padokat, kukákat telepítenek. A védfalon pedig átjárót nyitnak, amin ki lehet jutni az Árpád- és az Oldalkosár utcák felé, illetve a tömbházak mögötti szervizútra.

Folyamatban van a műemléki eljárás

Az Ótemplomi Református Egyházközség folyamatosan jelezte a városnak, hogy az ótemplom, a magtárépület, a védfal és az ezzel behatárolt terület a lelkészsírokkal, emléktáblákkal együtt egységes műemléki, szakrális terület. Bán Csaba lelkész lapunknak néhány hete azt nyilatkozta, hogy a műemléki eljárás folyamatban van, a műemlékvédelmi hatóság támogatja az Ótemplomi Református Egyházközség kérését, de még nem emelkedett jogerőre. Így jelenleg az ótemplom és a magtárépület műemlék, a védfal és a behatárolt terület nem. A gyülekezet ragaszkodna a védfal eredeti funkciójához, ami a védelem és a nyugalom biztosítása volt, egyfajta zsilip a szent és a profán között, de a város vezetése ezt elutasította.

A védfalat a múlt héten szerdán bontották ki. Rostás József, a Városfejlesztési és Építészeti Csoport mérnöke a Vásárhelyi Televíziónak azt nyilatkozta, meghallgatták a közösség véleményét, és nem a 300 éves téglafalba vágták a kijáratot, hanem a ’60-as években utólag hozzátoldott kőfalba helyeznek corten lemezt. Ettől függetlenül Hódmezővásárhelyen sokan elítélik a téglafal megbontását és azt sem értik, minek oda átjáró, hiszen az Oldalkosár utcát a Cseresnyés kollégium felől könnyű megközelíteni, a szervizúton pedig főleg autósok közlekednek.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában