Erdélyi erdőket, hegyeket hagyott hátra Szeged miatt

2024.02.17. 07:00

Havonta egyszer megy haza Tihamér

Erdélyből, az erdők és hegyek birodalmából, az 570 kilométerre lévő Hargita megyei Gyergyóremetéről érkezett Szegedre, az Alföldi ASzC Kiss Ferenc Erdészeti Technikumba Pál Tihamér. A tizedikes fiatalember azt mondta, nem bánta meg, hogy az Alföldre cserélte a hegyeket. A várost és az iskolát is szereti. Hétéves öccse, Tamás is Szegedre készül.

Arany T. János

Nem bánta meg. Az Alföldi ASzC Kiss Ferenc Erdészeti Technikum legmesszebbről érkezett diákja, a gyergyóremetei Pál Tihamér az erdélyi erdőt és a hegyeket cserélte az alföldi Szegedre. Fotó: Karnok Csaba

Mindenképpen erdészeti iskolába szerettem volna jönni. Apukám és apai ágon mindenki fával, fakitermeléssel foglalkozott. Nagyapám erdőmester volt, az ő édesapja tutajos a Maroson. Szerettem volna tovább vinni ezt a családi hagyományt

 – válaszolta Pál Tihamér arra a kérdésre, miért jön el valaki majdnem 600 kilométerről, a hegyek közül az Alföldre erdészetet tanulni.

A tizedik osztályos Tihamér azt mondta, Szegeden sokkal több a lehetőség, mint nálunk, itt jobb az oktatás színvonala, mint Romániában. Keresztapjával, aki Budapest mellett lakik, végigjárták az összes erdészeti középiskolát Soprontól Mátrafüredig, és végül Szeged mellett döntöttek. Csak havonta egyszer jár haza. Azt elismerte, hogy a kilencedik osztály eleje, a kollégiumi élet első néhány hete nehéz volt a számára. Családja és a hegyek is hiányoznak neki. Kisebbik öccsének, a hétéves Tamásnak Tihamér a példaképe, ő is a szegedi erdészeti iskolába készül.

Karnok Csaba
A szegedi erdészeti iskolában kezdett el vadászkürtölni az intézmény legmesszebbről érkezett diákja, a gyergyóremetei Pál Tihamér. Fotó: Karnok Csaba

Tihamér gyorsan hobbit is talált magának. Pont egy évvel ezelőtt ellátogatott az iskola kürtöseivel a FeHoVa (Fegyver, horgászat, vadászat) nemzetközi kiállításra, majd ő is kedvet kapott a hangszerhez. Hamar belejött, az idei kiállítás gyermek és ifjúsági vadászkürtös szólóversenyen az iskola diákjai közül a legjobb eredményt ő hozta el, 4. helyezést ért el a 10 versenyző közül. Erre rendkívül büszke. Arra pedig még inkább, hogy mint mondta, a kürt miatt otthon nagyon felkapott lett, folyamatosan vadászatokra hívják.

Régen minden más volt
 Amikor idekerültem 38 évvel ezelőtt, hétvégén a hazafelé tartó szabolcsi diákjaink több fülkét megtöltöttek egy vasúti kocsiban. Jelenleg egy autóval haza tudnak járni – kezdte Máhig József, az Alföldi ASzC Kiss Ferenc Erdészeti Technikum igazgatója. A szülők sem szívesen engedik el messzire manapság a gyerekeket. A szegedi erdészeti iskolában Tolna és Baranya vármegyéből is vannak diákjai, a legtöbben Bács-Kiskun és Csongrád vármegyéből érkeznek. Az intézmény 250 tanulója közül 130-an kollégisták. Korábbi cikkünkben Máhig József azt mondta, a jó diákokért a világ végére is elmennek. A cikk megjelenése után egy balassagyarmati szülő hívta azzal, hogy érdekelné őket az iskola.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában