Szegedi hírek

2024.03.07. 14:00

Szeretetpostásként segítik a rászorulókat - Fotók

Zöld mellényére utalva csak szeretetpostásként határozta meg tevékenységi körét Mándi Ferenc diakónus, a Magyar Református Szeretetszolgálat vármegyei adománykoordinátora. A hajléktalanokat, az időseket és a nagycsaládosokat is segíti önkéntes munkatársaival, legközelebb a hétvégén gyűjtenek élelmiszert a rászorulóknak.

Koós Kata

Mándi Ferenc adománykoordinátor minden szerda reggel ételt oszt a Kálvin téri református templom előtt. Fotó: Gémes Sándor

A Magyar Református Szeretetszolgálat több éve nyújt országos küldetése részeként vármegyénkben is segítséget a rászorulóknak. Mándi Ferenc 2016-ban érkezett segédlelkész feleségével Debrecenből Szegedre, azóta végez a Kálvin téri Református Egyházközségben diakónusi és adománykoordinátori tevékenységet. 

2017 óta rendszeresen gyűjtenek a nélkülözőknek önkéntes munkatársaival a nagy, egyházi ünnepek előtti időszakokban nagyobb áruházakban. Legközelebb pénteken a szegedi, napfény parki, szombaton pedig a hódmezővásárhelyi Tescoban gyűjtik a húsvéti felajánlásokat. 

– Élelmiszert, tisztálkodási, mosó- és tisztítószert, bébiételt, pelenkát, valamint a gyerekeknek húsvétra édességet igyekszünk gyűjteni – mondta el az adománykoordinátor. 350-400 embert szeretnének támogatni a feltámadás ünnepén. 

Egyelőre nem tudjuk, hogy fog összejönni, de imádkozunk, és bízunk a Jóisten segítségében 

– jegyezte meg. 

Az áruházi akciókon túl hálás szívvel fogadják egész évben a felajánlásokat az egyházközségek lelkészi hivatalaiban, Szegeden a Kálvin téri hivatalban, Hódmezővásárhelyen a Jókai utcában, továbbá Székkutason. A nagyobb tárgyi adományokat – például feleslegessé vált bútorokat – pedig az adomany.jobbadni.hu oldalon tudják regisztrálni a segíteni vágyók. 

A rászorulók személyesen és e-mailben is kérhetik a szeretetszolgálat segítségét vallási felekezettől függetlenül. A jogosultság megállapítása a kérvényező keresete, valamint családsegítői, védőnői, illetve lelkészi vagy papi ajánlás alapján történik. 

Általában meglátogatom személyesen is a családokat. Sokszor előfordul ugyanis, hogy nem merik kérni, vagy nem is gondolják, hogy kérhetik azt, amire a legnagyobb szükségük lenne. Egy ötgyermekes család például tartós élelmiszert kért tőlünk, de egy ilyen látogatás alkalmával kiderült, hogy az egyik kisgyereknek nincs ágya

 – mesélte Mándi Ferenc, aki élénkzöld szolgálati mellényére mutatva úgy fogalmazott, hogy munkatársaival olyanok, akár a postások. 

Mi is a felajánlótól egészen a támogatottig visszük a küldeményeket. Csak mi szeretetpostások vagyunk, krisztusi szeretettel állunk az emberek mellett, és segítjük őket 

– mondta. 

A rendszeres élelmiszercsomag-osztások mellett a tanévkezdés előtt tanszerekkel segítik a gyerekeket. Minden szerdán reggelit adnak a hajléktalanoknak és a rászoruló időseknek a Kálvin téri református templom előtt, az ételcsomagokat az önkéntes, nőszövetségi hölgyek állítják össze a felajánlásokból. Évente körülbelül 700-800 nélkülözőt támogatnak a vármegyében. De nemcsak tárgyi adományokkal támogatják a kérelmezőket: hivatalos ügyekben is segítséget nyújtanak, adósmentorálási lehetőséget és lelki támogatást is biztosítanak segítő beszélgetések keretében, de gyakran a munkakeresésben is támaszt nyújtanak a bajba jutottaknak.

Úgy szoktam mondani, hogy nem halat, hanem hálót szeretnénk adni, hiszen azt szeretnénk, ha végül a rászorulók lennének képesek halászni. Az adományokról is úgy gondoljuk, hogy azok nemcsak egyszerű tárgyak, hanem fontos üzenet is a támogatottnak, hogy nincs egyedül, hogy fontos, hogy van hová kapaszkodni a bajban. Az egyik kisgyereket például egy adományként kapott iskolatáska motivált arra, hogy kettesről ötösre javítsa jegyeit egy tanév alatt

 – emelte ki Mándi Ferenc. 

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában