Új arculat a szegedi Janikovszkyban

Számos sportprogrammal, különleges és extra képzettségű elsős tanítóval, támogató és barátságos légkörrel várja az elsősöket és szüleiket a Janikovszky Éva Általános Iskola és Alapfokú Művészeti Iskola Szegeden.

Tamási Anna Éva

Az iskola versenyképes tudást ad, szeretetteljes légkörben. Fotó: Gémes Sándor

Idén két általános tantervű első osztály indul az iskolában, a leendő elsősöknek lehetősége nyílik már a kezdetektől nyelvet választani. Emellett is széles a paletta: választhatnak művészeti előkészítő vagy a matematikai-logikai gondolkodást elősegítő, úgynevezett észpörgető szakkör közül is. Amennyiben pedig a szülők a sport iránt érdeklődnek, speciális labdarúgó órákon vezetnek részt alsó tagozatban a gyerekek.

Új arculat az iskolában

A legfontosabb változásokról Kiss László igazgató számolt be lapunknak.

 Ettől az évtől aktív iskola lettünk, így a Magyar Diáksport Szövetség támogatásával a tanévben folyamatosan játékos sportfesztiválokat szervezünk a gyermekeknek. Ezáltal elősegítjük az egészséges életmód megismerését, amelybe bevonjuk a szülőket is. Célunk, hogy a tanulóink jól érezzék magukat az iskolában, a pedagógusokkal és a szülőkkel együtt

 – emelte ki az igazgató.

Fontos részei az új arculatnak a – munkájukat nagyban segítő – plusz képzettséggel rendelkező tanítók is.

A leendő elsős tanítók

Az iskolában nagyfelmenő rendszerben oktatnak, így egy tanító és egy napközis viszi végig a gyerekeket az első négy évben. Az intézményben tanítók foglalkoznak a diákokkal a napköziben is.

Nagy Alexandra tanító egyben mentálhigiénés szakember is. Számára a tanítási módszerek közül kiemelten fontos a játékos oktatás, az önállóságra nevelés minél kisebb kortól kezdve, valamint a differenciálás. Tehát azok a tanulók, akik tehetségesebbek, még komolyabb felkészítésben részesülnek, a kevésbé tehetségeseket pedig felfejlesztik a megfelelő szintre.

 A közösség összekovácsolását rendkívül fontosnak tartom, figyelek arra, hogy ne legyen kirekesztés, a csúfolódást, a bullying-szerű magatartást csírájában elfojtjuk. A szülő, gyermek, pedagógus hármas egységes működésére, a jó kapcsolatra is nagy hangsúlyt fektetek

 – sorolta a pedagógus.

Nagy Alexandra és Szokol Szilvia, tanitók.
Fotó: Gemes Sandor

Szokol Szilvia tanító óvodapedagógus is, így a korosztályra még nagyobb rálátással rendelkezik. Kiemelte, rendkívül gyermekcentrikus az intézmény, szeretetteljes légkör veszi körbe a diákokat.

 Szeretnek iskolába járni, ahogy mi is szeretünk itt dolgozni. Fontos célom az élményszerű oktatás, tehát hogy élményeket is szerezzenek a diákok amellett, hogy biztos tudást, alapokat kapnak

 – emelte ki a tanító. Hozzátette, mindemellett tevékenység-központú az oktatás, valamint figyelnek arra, hogy a gyerekeknek legyen önbizalmuk és biztonságban érezzék magukat: tudják, bármikor számíthatnak a tanítóra.

Nyitott iskola

Az intézmény nyitott a szülők felé. A Sulikóstoló foglalkozás keretében például bejöhetnek a szülők és a leendő tanulók is, az óvodások, hogy megismerkedjenek az iskolával.

 Jönnek is. Erre büszke vagyok, valamint arra is, hogy a tavalyi nyolcadikosok közül 93 százalék érettségit adó intézménybe nyert felvételt. Én azt gondolom, ez ékesen bizonyítja az itt folyó pedagógiai munka minőségét. Azt szokták mondani a szülők, hogy amit mondtunk előzetesen, tényleg az van. Amit ígérünk, azt meg is valósítjuk

 – mondta Kiss László igazgató.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában