Két vértanú csontdarabkáit is elhelyezték a hódmezővásárhelyi Szent István király templomban

2024.03.24. 17:56

Virágvasárnap szentelték fel az új szembemiséző oltárt

Két kora keresztény szent csontdarabkái is bekerültek a vásárhelyi Szent István király templom új, virágvasárnap felszentelt oltárába. Az ugyancsak az oltárban elhelyezett időkapszulában pedig többek között lapunk egyik példányát is megtalálja majd az utókor.

Kovács Erika

A virágvasárnapi szentmisén Bajnai István kanonok-plébános szentelte fel az új oltárt és az ambót. Fotó: Kovács Erika

A Szent István király templom építését 1935-ben kezdték, az első szentmisét 1937-ben celebrálták. A régi szembemiséző oltár ideiglenes jelleggel készült, amelyet most, több mint ötven év után cseréltek le.

A szószék elemiből készült

A virágvasárnapi szentmise a Szent István téren barkaszenteléssel kezdődött, majd a templomban folytatódott az oltár és a felolvasó állvány felszentelésével. Utoljára több mint 50 éve volt ilyen esemény.

Minden templomnak az oltár a központi berendezési tárgya. Templomunk főoltárát az 1960-as évek elején cserélték le nemes márványból és mészkőből készült főoltárra. Akkor még nem gondolták, hogy rövidesen összeül a második vatikáni zsinat, amelynek liturgikus rendelkezései jelentős változásokat eredményeznek. Építeni kellett szembemiséző oltárt és egy ambót, vagyis felolvasó állványt is

 – tudtuk meg Bajnai István kanonok-plébánostól. Az új rendelkezések szerint a szószék is feleslegessé vált, amelyet a Szent István király templom akkori plébánosa elbontatott, annak elemeiből készíttették el az ideiglenes szembemiséző oltárt és az ambót.

Megőrzik a régi oltár anyagát

 Nagyjából két évvel ezelőtt lettem a templom plébánosa. Korábban évtizedekig Mezőhegyesen és Battonyán szolgáltam. A Békés vármegyeiek már jól tudják, hogy művészettörténész is vagyok, ehhez igazodott a látásmódom is a tárgyak esetében. Amikor idejöttem Vásárhelyre, éreztem, hogy az ideiglenesen felállított oltár nagyon hangsúlyos szerepet kap a templomban, szinte uralkodik a szentélyen és látványában is eltért a körülötte lévő miliőtől. Már idekerülésem után arra gondoltam, hogy jó lenne ezen változtatni

 – említette meg a kanonok-plébános, aki tavaly nyáron megtalálta a korabeli plébános feljegyzését arról, hogy a szószék elemeiből készült szembemiséző oltárt és ambót hajdan ideiglenes megoldásként készítették.

 Sokan egyetértettek velem, de voltak olyanok is, akik nemtetszésüket fejezték ki és ragaszkodtak volna a régi szembemiséző oltárhoz. Remélem, hogy hamar elfogadják ők is az újat. A régi oltár anyagát természetesen megőrizzük

 – mondta Bajnai István. Az új oltár és az ambó terveit a kanonok saját maga készítette, a kivitelezést, jura korabeli mészkőből pedig a mártélyi Tóth Mihály kőfaragó mester végezte.

Adományokból és hitelből készült

A teljes kivitelezés 2,5 millió forintba került. Bajnai István január 1-jén hirdetett gyűjtést az oltár és az ambó létrehozására, amelyre alig több mint két és fél hónap alatt a lakosságtól 1 millió 80 ezer forint érkezett, az önkormányzattól pedig 200 ezer forintot kapott a templom. A többi forrást pedig kölcsönből fedezték, úgyhogy a gyűjtés tovább zajlik, köszönettel fogadják az adományokat.

A beállításkor egy üveghenger időkapszulát is elhelyeztek az oltárban, amelyben a Délmagyarország, a Magyar Nemzet, az Új Ember és az egyházközség újságjának egy-egy példányát, a templommal kapcsolatos kiadványokat, egy memorandumot és a ma használatos fémpénzekből egy-egy darabot tettek.

Bajnai István a szentmisén szentek ereklyéit, Szent Jukundianus és Speciosa kora keresztény vértanúk csontdarabjait is elhelyezte az oltárban.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában