Szegedi hírek

2024.04.03. 15:23

Felújítják az Égő arany neonfeliratot – Galéria

Elkészült a szegedi Kereszttöltés utca burkolatának a felújítása, amire 60 millió forintot költött a város. Azt is bejelentették, hogy felújíttatják az Oskola utcában az Égő arany feliratát. Erre több mint 31 millió forintot szánnak.

Suki Zoltán

Megszépül a legendás felirat az Oskola utcában. Fotó: Török János

Fotó: torokjanosphoto.hu

Felújíttatja az önkormányzat Szegeden, az Égő arany feliratát. A ház 1972-ben épült Borvendég Béla Ybl-díjas építész tervezésében. Az épület várostörténeti szempontból meghatározó jelentőségű: az építés aktualitását az adta, hogy Szeged közelében olajat találtak. Az Oskola utcai szimbolikus épület a szegedi „Olajosok” eredeti elképzelése szerint 20 emeletes lett volna. A tervező érdemeinek köszönhetően végül 9 emeletes lett, nem takarva ki a dómot.

Az épületre került egy neonfelirat is, ami eredetileg egy presszót reklámozott. Ma már inkább szimbolikus jelentőségű: az épület történetét, a közbeszédben kialakult nevét, az Égő arany házat jelöli.

Binszki József szerint az Égő arany neonfelirat a történelme és az iparművészeti értéke miatt is megőrzésre méltó eleme a belvárosnak. Most 31 millió 670 ezer forintból fogják felújítani.

A neonbetűkön kívül minden elemet lebontanak a konzolokról, korrózióvédelemmel látják el, majd visszaépítik ezeket. Megoldják a madárvédelmet és a csapadékvíz-elvezetést is.

Azt pedig már a városfejlesztési alpolgármester jelentette be, hogy elkészült a Kereszttöltés utca belső szervizútja.

Fotó: Török János

Nagy Sándor elmondta, hogy január végén a kivitelező szegedi Norbo-Ép Kft. elkezdte és húsvétra már át is adta a Kereszttöltés utca belső szervizútját és parkolóit. A Kereszttöltés utca 27. és Csaba utca közötti szakasz útburkolatát 222 méteren javították ki, és 32 parkolót is helyreállítottak. Javították az útalapot, és cserélték a szegélyeket is. A beruházásra összesen 60 millió forintot költöttek.

Fotó: Török János

A Kereszttöltés utca másik oldalán, a 18. szám mögött folytatódik hamarosan a fejlesztés, a kivitelezésre már folyamatban van a pályáztatási eljárás. Ott ugyancsak egy használaton kívüli burkolt felületet alakít át az önkormányzat parkolókká, megközelítőleg 44 millió forintért.

Fotó: Török János


 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában