Jegyzet

2024.04.08. 16:10

Kettő több, mint négy

Szabó Imre

Hogyan lehet kettő több, mint négy? Mindjárt elmagyarázom.

Amikor valahol viták kereszttüzébe kerül a parkolás kérdése – mint most például Makón – , mindig kiderül: a helyhiány oka egész egyszerűen az, hogy túl sok az autó. Az nyilvánvaló, hogy akik turistaként, vagy ügyet intézni máshonnan érkeznek az adott településre, csak részben tudnak alternatív megoldást választani – mondjuk, hogy a tömegközlekedést vegyék igénybe, esetleg telekocsit hívjanak. De ha tőlük eltekintünk is, még mindig rengeteg kocsi rója az aszfaltot. Reggel munkába menet, vagy az iskolák környékén, ahová a szülők szállítják csemetéjüket, világosan látszik, hogy a helybeliek legalább annyira felelősek a forgalmi káoszért, mint az idegenek.

A hétvégén egy egészségügyi témájú konferencián vettem részt, ahol többek között arról volt szó, mennyivel csökkenti várható éveink számát a mozgásszegény életmód, illetve mennyivel növeli, ha hajlandóak vagyunk feladni a megszokott kényelmet és mondjuk kerékpározunk. Azaz: a két kereket választjuk a négy helyett. Ha az ember nagybevásárlásra indul, persze praktikus a tágas csomagtartóval rendelkező autó, de ezt és még néhány kivételt leszámítva nyugodtan nyeregbe pattanhatunk.

Hogy ennek milyen jótékony hatásai vannak, azt laikusként sem nehéz átgondolni. A biciklizés csökkenti a stresszt, a cukorbetegség és a magas vérnyomás kialakulásának esélyét, erősíti az izmokat, a szívet és a tüdőt. Még a környezetet is védjük vele, hiszen a kalória ég, nem a benzin. Ráadásul sehol sem kell fizetni a parkolásért.

Ugye, hogy kettő lehet több, mint négy?

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában