A téglagyári kirándulók megértését remélik vásárhelyi természetvédők

2024.04.02. 10:27

Nem árt tudni, hol gyaloglunk

Tábori Szilvia

Óvatlanul is okozhatunk károkat kirándulóként. Fotó: Vásárhelyi Természetvédelmi Egyesület 

A madarak védelméért és a látogatók tájékoztatására figyelemfelhívó táblákat helyezett ki a Téglagyári tanösvénynél, a kiemelt tóegység körül a Vásárhelyi Természetvédelmi Egyesület. A tavaszi vonulással ugyanis a terület sekély tava ismét megtelt élettel: megjelentek a fokozottan védett gulipánok és gólyatöcsök, amelyek közül jó eséllyel költeni is marad néhány pár. Mellettük messzi északon költő vándorok – különféle cankófajok – egyedei ugyancsak megpihennek a területen, ezzel tovább gazdagítva a fajösszetételt. Az elmúlt években előfordult, hogy rekordszámú pár költött és repített fiókákat sikeresen. Ötvennél több utódot nevelt fel a több mint húsz gólyatöcs, vagy régies nevén széki gólya. 

Fotó: Vásárhelyi Természetvédelmi Egyesület

A civil szervezet önkéntesei sajnos a korábbi években már tapasztalták, hogy a számtalan figyelemfelhívás ellenére sokan besétáltak a tavak zátonyaira, ezzel akaratlanul is veszélybe sodorva a vonulás zavartalanságát és a költések sikerét. Ahogy Molnár Ádám egyesületi elnök korábban már elmondta lapunknak: úgy véli, nem szándékos a károkozás, az óvatlan kirándulók mégis akaratlanul ártanak a költő pároknak, a fiókáknak.

Bíznak benne, hogy a jelenlegi kitáblázás megértésre sarkallja a látogatót, zavartalanul hagyva a tavak élővilágát, illetve nem fenyegeti a táblák épségét sem. 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában