Rekordszámú gólyatöcs költött tavaly Vásárhelyen

2023.03.19. 18:50

Nem selfie-pont, hanem fészkelőhely

Új költőhelyeket teremtett az aszályos időjárás tavaly a vásárhelyi Téglagyári Tanösvény mentén. De nem csak a mediterrán területről vándorló gólyatöcs kedvelte meg az alacsony vízben megjelent zátonyokat.

T.Sz.

A Vásárhelyi Természetvédelmi Egyesület önkéntesei folyamatosan kijárnak a Téglagyári tavakhoz. Fotó: Vásárhelyi Természetvédelmi Egyesület

Természetes zátonyok bukkantak elő a vásárhelyi Téglagyári tanösvénynél az egyik tavon a tavalyi aszályos nyáron. Korábban még mesterséges szigetekkel próbálkoztak a vásárhelyi természetvédők; a gólyatöcs nagy örömükre már akkor megjelent. Mígnem múlt évben a természetes földnyelveken rekordszámú pár költött sikeresen. Ötvennél több utódot nevelt fel a több mint húsz gólyatöcs, vagy régies nevén széki gólya.

Eltávolított avas nád

Fészkét úgy alakítja ki, hogy lehetőség szerint víz vegye körül, és 30 centiméteres növényzet borítsa. A fészke kis talajmélyedés, amibe növényi törmelékeket hord. A hazai állomány hosszú távú vonuló: március-áprilisban érkezik meg a trópusi Afrikából, többségük a költési időszak végén, már augusztusban útra kel.

A kopár zátonyokhoz kötődik a gulipán és a kis lile is, ám a elburjánzott természetes vegetáció gátolja megtelepedésüket A Vásárhelyi Természetvédelmi Egyesület önkéntesei a napokban eltávolították az avas nádat, illetve nádtorzsát, ezzel idén is fészkelésre csábítva védett partimadár-fajokat. A civil szervezet tagjai folyamatosan kijárnak a területre és követik a fejleményeket.

Megzavart fiókák

Molnár Ádám, a civil szervezet elnöke kérdésünkre nem győzte hangsúlyozni, milyen fontos lenne, hogy ne ismétlődjenek meg a tavalyi tapasztalatok. A ritkán látható természeti jelenségre sokan kíváncsiak voltak és – a kihelyezett kérés-figyelmeztetés ellenére is – bejártak az apadó vízben felszínre bukkanó szigetekre. Nem egyszer csupán fényképezkedni. A természetvédő szerint nem szándékos a károkozás, az óvatlanok mégis akaratlanul ártanak a költő pároknak. 

Az emberi zajt ugyan idővel megszokják a madarak, ám a  parti fészkek majdhogynem beleolvadnak környezetükbe, szinte észrevehetetlenek. Könnyen kárt lehet tenni bennük. A szabadon kószáló kutyák pedig a fiókák életét is veszélyeztethetik

 – hangsúlyozta

Fotó: Vásárhelyi Természetvédelmi Egyesület

Kifordított pele-lak

A térség szikes mocsarai, tavai szinte mind kiszáradtak a tavalyi aszályban, így a Téglagyári tanösvény mentén felbukkanó zátonyok kiváló fészkelő helyek alakultak ki. A hamarosan elkezdődő költési szezon egészen augusztusi eltart majd. A vásárhelyi természetvédők remélik, hogy a kíváncsi kirándulók körültekintőek lesznek. Igazából csak a józan belátásban, az egyéni felelősségben bízhatnak. Beszélgetésünk napján Molnár Ádám egyébként éppen a Téglagyári tanösvényt járta. Mint mondta: szinte az összes általuk kihelyezett pele költőládákat megfordították. Azokat kifejezetten szemmagasságban, befelé fordított nyílással szerelik fel, pont úgy fest, mint egy fordított madárodú. A külső oldalán nyitható dobozok lakóit időnként a vásárhelyi természetvédők ellenőrzik. A bokrokon mászkáló pele viszont a megfordított ládákba nem fészkeli be magát.


 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában