Helyi közélet

2024.05.01. 08:30

A vásárhelyi Eperke az élre tör: országtorta lehet nemsokára

A kívül-belül harmonikus Eperkével nevezett Benczur Sándor vásárhelyi mestercukrász és Horváth Zsófi cukrásztanuló az Ország Cukormentes Tortája versenyre. Közös munkájukat már most valódi sikertörténetnek érzik.

Tábori Szilvia

Küllem és jellem harmonikus egysége jellemzi az Eperkét. Fotó: Tábori Szilvia

Saját bevallása szerint tavalyi levendulás süteménye gyermekbetegségeiből tanulva alkotta meg cukrásztanulójával közösen új glutén- és cukormentes tortáját a hódmezővásárhelyi Benczur Sándor mestercukrász. A mandulás piskóta alapon különféle tejfölös és gyümölcsös rétegek sorjáznak. Eperke színeivel és ízével a nyári napsütést idézi, míg a tetejét borító curmble, vagyis kekszes morzsa a hűvösebb hónapok hangulatára is reflektál. Az Ország Cukormentes Tortája versenyén már a hat döntős közé választott tortát kívül-belül Horváth Zsófival együtt találták ki.

– Kettőnk munkája azért is eredményes, mert míg én teljes alkotói vágyammal mindig a tökéletesen harmonikus ízre koncentrálok, Zsófi szépérzékével megtalálja annak is a módját, hogy a sütemény külleme ugyancsak összhangban legyen tartalmával. Így kerek az összjáték Eperke esetében is – nyilatkozta lapunknak Benczur Sándor, aki egyébként küldetésként gondol a mentes süteményekre. Mint mondta, a törődés szakmája lényeges alkotóeleme, márpedig a diétázóknak is jár a minőség, egy jól sikerült, ízletes sütemény élménye.

Bár túl vannak a előzsűrizésen, mégis a következő pár hétben vár rájuk a legnehezebb, kísérletező munka. A speciális torták sajátos és szigorú követelmények szerint készülnek: tehát miközben javaslatra némileg csökkenteni kell Eperke tápértékét, a néhány százalékkal kevesebb zsírtartalom nem befolyásolhatja egyéb jellemzőit. Például a krém külön megdicsért állagát. Így tehát sütnek és kóstolnak, sütnek és kóstolnak, hogy a júniusi döntőn a legjobb recepttel álljanak a zsűri előtt. 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában