Szegedi hírek

2023.09.17. 15:41

Galéria – Húsevő növények mutatkoztak be

Arany T. János

Nem, nem harap bele a rántott húsba, a sertéscombot sem kedveli és nem ugrik a szúnyog után. Magukhoz csalogatják és foglyul ejtik a rovarokat. Többek között ez is kiderült vasárnap a Szegedi Tudományegyetem füvészkertjében, ahol ismét megrendezték a nagy sikerű rovarfogó húsevő növények napját.

A füvészkert rovarfogó gyűjteményében a legismertebb húsevő növények – a kürtvirágok, kancsókák, vénusz légycsapója, rencék és a harmatfüvek – képviselői testközelből voltak megfigyelhetők és a börzének köszönhetően haza is lehetett vinni belőlük. Vasárnap a látogatóknak néhány igazi ritkaságot is bemutattak: látható volt az ausztrál kancsóka, a kobraliliom és a guyanai napkorsó is.

A tematikus napon előadásokon mutatták be a rovarfogó növények különleges életét. Kiderült például, hogy azért kénytelenek rovarokra vadászni ezek a növények, mert olyan helyen nőnek, ahol a talaj szegény foszforban és nitrogénben. Ez gyakran lápokat és hasonló környezeteket jelent. Ezért is nagyon nehéz húsevő növényt termeszteni otthon a talajban. Különleges talajt és feltételeket igényelnek, így a kerti ágyások nem megfelelőek számukra. De jól fejlődnek cserepekben és terráriumokban. Természetesen nyitott terráriumnak kell lennie, mert a rovaroknak valahogy be kell jutniuk hozzájuk.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában