Szegedi hírek

2023.10.24. 18:41

Woody Allen üzenetével kezdődött a Zsigmond Vilmos Nemzetközi Filmfesztivál - Galéria

Egy Woody Allennel készült interjú részletével kezdődött a 7. Zsigmond Vilmos Nemzetközi Filmfesztivál kedden a Belvárosi Moziban. Az Oscar-díjas filmrendező Zsigmond Vilmossal közös munkáiról mesélt, majd üzenetet is küldött a pályakezdő, fiatal, magyar operatőröknek.

Koós Kata

A megnyitó ünnepségen Shawn Kobb amerikai kultúrattasé köszöntötte a versenyzőket, a zsűri tagjait és a filmrajongó közönséget. Fotó: Karnok Csaba

Fotó: Karnok Csaba

Az Oscar-díjas, szegedi születésű operatőr Dobó utcai szülőházának koszorúzásával kezdődött a 7. Zsigmond Vilmos Nemzetközi Filmfesztivál, ahol a Magyar Hollywood Tanács képviseletében Bokor Balázs elnök is megemlékezett a fesztivál névadójáról.

Minden korszaknak nagy szüksége van a hatalmas akaraterővel, kitartással rendelkező emberekre, akik képesek és készek a véleményükért kiállni, képviselni azt minden körülmények között. Ilyen ember volt Zsigmond Vilmos. Életét a szakmai alázat jellemezte, az elkötelezettség, a szerelme, a hobbija és a szakmája, a filmművészet iránt. Bárhova ment, tiszteletet vívott ki, és már életében filmikon volt Hollywoodban

 – mondta.

A fesztivál megnyitó ünnepségének már a Belvárosi Mozi adott, ahol mások mellett Shawn Kobb amerikai kultúrattasé köszöntötte a versenyzőket, a zsűri tagjait és a filmrajongó közönséget. 

 

A magyarok fontos szerepet töltöttek be az amerikai filmiparban már a kezdetektől. Szó szerint segítettek felépíteni Hollywoodot, és később hozzájárultak számos amerikai klasszikus készítéséhez mint stúdióalapítók, rendezők, színészek, producerek és természetesen operatőrök. A legnagyobb amerikai filmkészítőkkel dolgoztak együtt 

– fejtette ki a kultúrattasé, majd arra emlékeztette hallgatóságát, hogy Zsigmond Vilmos is együttműködött a legnagyobb 20. századi, amerikai filmkészítőkkel, mint Steven Spielberg, Woody Allen, Brian De Palma, Robert De Niro és Paul Newman.

Szabó Éva Andrea, a fesztivál társalapítója és művészeti igazgatója megnyitó beszédében az operatőrök szegedi seregszemléjének egyre növekvő népszerűségét hangsúlyozta.

A gyarapodó nevezések számából azt látjuk, hogy van létjogosultsága az operatőr fesztiválnak, figyelnek ránk szinte minden földrészen. Ebben az évben is kaptunk nevezéseket Európától kezdve Afrikán és Ázsián át Amerikáig. Négyszáz nevezés érkezett a világ minden tájáról

 – fejtette ki, majd a szakmai zsűri tagjainak névsorát ismertette. A Balázs Béla-díjas, érdemes művész Szabó Gábor elnök mellett Nagypál Orsolya filmrendező, forgatókönyvíró, Dér Asia filmrendező, a Magyar Dokumentumfilmesek Egyesületének alapítója és elnökségi tagja, Borbás István operatőr, rendező, fotográfus és Ezékiel Salinas operatőr, a tavalyi fesztivál fődíjasa értékeli majd az előzsűri által a programba beválogatott negyven versenyfilmet. Emellett a szombati zárónapon kiosztják majd a kritikus és a diákzsűri díjait is. A fesztivál idei életműdíjasa Andor Tamás operatőr, akivel pénteken 11 órától Szabó Gábor beszélget majd a moziban.

A megnyitó ünnepség nagy meglepetése volt egy Woody Allennel készített exkluzív interjú részletének levetítése. Az Oscar-díjas rendező három filmben dolgozott együtt Zsigmond Vilmossal. 

Vannak jó és kevésbé jó operatőrök. Zsigmond Vilmos a nagyok közé tartozott . Vilmos csodálatos művész volt, ugyanazt a nyelvet beszéltük 

– tisztelgett egykori munkatársa emléke előtt Allen, aki arra is kitért, hogy a művészeti ágaknak külön nyelve van, amely meghaladja a nemzeti jellegzetességeket, és Zsigmond Vilmos beszélte ezt a különleges nyelvet.

A fényképezés egyik legnagyobb művésze volt 

– szögezte le Woody Allen, majd a szegedi fesztiválon résztvevő, szárnyaikat bontogató vagy az operatőri pályára még csak készülő fiataloknak üzent. Arra buzdította őket, hogy olvassanak Zsigmond Vilmos életéről és nézzék filmjeit. 

Nem lehet nála jobb példaképük

 – hangsúlyozta.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában