A Magyar Alkotóművészek Országos Egyesülete állít ki Szegeden

2024.04.05. 14:00

A hazai képzőművészek krémjének alkotásaival telt meg a REÖK - Fotók

Festmények, grafikák és plasztikák is megtekinthetők lesznek a REÖK új kiállításán, amelynek anyagát a MAOE képzőművészeti tagozata krémjének műveiből válogatták. Szakítva a több éves hagyománnyal, idén nem térinstallációt, hanem az eredeti műveket csodálhatják meg a látogatók.

Koós Kata

Csaknem száz neves képzőművész alkotásaival telt meg a REÖK két emelete. Fotó: Török János

A Távlat címet kapta a Magyar Alkotóművészek Országos Egyesületének (MAOE) szegedi kiállítása, amelynek kapuit szombaton 14 órakor nyitják meg a Reök-palotában. A tárlat anyagát Nátyi Róbert művészettörténész, a REÖK vezető kurátora és Sárkány Győző Ferenczy Noémi-díjas, érdemes művész, a MAOE alelnöke közösen válogatták össze.

Nátyi Róbert a pénteki sajtóbejáráson elmondta, hogy a REÖK és a MAOE között csaknem egy évtizede zajlik szoros szakmai együttműködés. 2017 óta nagyszabású, átfogó kiállításaiknak kétévente a Reök-palota adott otthont, legutóbb hatszáz alkotó vett részt műveivel az összeállításban. Az óriási alkotólétszám okán ezek a kiállítások gigantikus térinstallációként valósultak meg.

Sárkány Győző hozzátette, hogy a MAOE 32 éve tömöríti és képviseli a hazai művészeti élet különböző ágaiban hivatásszerűen tevékenykedő alkotókat. Fotó-, ipar- és képzőművészeti, valamint irodalmi és zenei tagozataival hazánk legnagyobb taglétszámú, hétezer fős művésztársulása.

Idén a kiállítás társkurátorai – szakítva az elmúlt évek hagyományaival – nem szalon-jellegű tárlatot álmodtak meg, hanem olyan seregszemlét, ahol a látogatók az eredeti alkotásokat csodálhatják meg. Alapos, a magas minőséget fókuszba állító válogatást követően csaknem száz alkotó, a MAOE krémjének műveit válogatták be a kiállításba, amelyet a REÖK két emeletén rendeztek be.

Azt gondolom, hogy ez az anyag nem csak a MAOE munkásságát, széles érdeklődési spektrumát bizonyítja, hanem megmutatja a magyar kortárs művészet sokszínűségét, sziporkázó jellegét is 

– mondta Nátyi Róbert, majd kitért arra is, hogy festmények, digitális technológiákkal készült táblaképek, grafikák és plasztikák is megtekinthetők a tárlaton.

A vezető kurátor a kiállítás címválasztásának indokait is felfejtette lapunknak.

A képzőművészet esetében a távlat hallatán a legtöbben a perspektívára vagy a távlattanra gondolnak, de alig néhány olyan alkotást fogunk találni, amelyek a távlattal, mint geometriai fogalommal foglalkoznak. A távlat itt a legtöbb művésznél pszichológiai, filozófiai, történeti, kulturális, szociológiai megközelítést is magában hordoz

 – közölte.  

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában