Szegedi hírek

2024.04.11. 17:36

Ingyenes szakkörön tanulják a robotika alapjait

Elindultak a tavaszi robotika szakkörök a kamara székházában. Az általános iskolások itt ingyen tanulhatják meg a programozás alapjait

Timár Kriszta

Az ingyenes szakkörön sokat tanulhatnak a gyerekek a robotika témakörében. Fotó: Gémes Sándor

Idén tavasszal is elindította ingyenes robotika szakköreit a Csongrád-Csanádi Kereskedelmi és Iparkamara. Három korosztályban tanítják az általános iskolásokat a Legorobot-építés és a programozás alapjaira 15 fős csoportokban. 

Ötödik éve kezeli kiemelt programként a kamara a robotikát és a digitalizációt. Saját forrásból szervezünk programokat óvodástól a középiskolás korosztályig gyermekek számára

 – ezek közé tartozik a szakkör is – mondta el lapunknak Horváth Gábor képzési vezető. A 15 fős csoportok 3 fős csapatokban dolgoznak ezeken a foglalkozásokon heti két alkalommal, ahol az építés és a programozás mellett az együttgondolkodást és a közös problémamegoldást is megtanulják a 6 hét alatt.

 A cél, hogy minél több gyermekkel megismertessük a robotika alapjait 

– tette hozzá.

A felső tagozatosoknak csütörtökön Rozgonyi-Borus Ferenc, a SZTE Gyakorló Gimnázium és Általános Iskola digitális kultúra tanára tartott szakkört. Ő már 4 éve vezeti a kamarai foglalkozásokat. – Mostanra már kiforrott a tematika és az is látszik, mit tudnak, illetve mit igényelnek a gyerekek. Ezért olyan példákat mutatok nekik, amiket az életben is látnak, csak nem tudják, hogyan működnek – mesélte. Hozzátette: a robotika a Nemzeti Alaptanterv részét is képezi, így az abban lévő témakörrel is foglalkoznak.

A 11 éves Romi Forráskútról jár minden alkalommal Szegedre a szakkör miatt. Mint mondta, azért, mert szeretne megtanulni programozni. – Ez a legérdekesebb része a foglalkozásoknak – tette hozzá. Nem ő az egyetlen egyébként, aki környékbeli kistelepülésről utazik be: Benedek például Üllésről jár. De mint megtudtuk, még olyanoknak is hasznosak ezek az alkalmak, akik az iskolában is tanulnak robotikát. – Az órákon csak nagyon alap dolgokat mondanak el, itt valóban megtanulunk programozni – mondta Bálint.

A Csongrád-Csanádi Kereskedelmi és Iparkamara szeretné robotika szakkörét más településekre is eljuttatni. Szentesen például már szerveztek ilyen foglalkozásokat és azt tervezik, májusban ismét indítanak egyet a városban.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában