Helyi kultúra

2024.05.17. 16:30

Múzeumi nap az értékek jegyében - GALÉRIA

Különleges módon ünnepelték a Múzeumi Világnapot Makón: a helyi, József Attila nevét viselő intézmény skanzenjében a makói értékeket bemutató kisfilmekkel és szórakoztató programokkal várták az érdeklődőket. Nem csak a kiállításokat lehetett megtekinteni, volt táncház élő zenével, kézműves sátor és népi játszótér is.

Szabó Imre

Az értékek jegyében tartott programba a vidám játék is belefért. Fotó: Szabó Imre

A Makói Városi Televízió – mint beszámoltunk róla – pályázati támogatással készített a helyi értéktár akkor még 114 kincséből kategóriánként egy, azaz összesen 8 néhány perces kisfilmet. A munka tavasszal kezdődött és május elején fejeződött be. 

Szikszai Zsuzsanna múzeumigazgató, aki egyben a tíz éve alapított makói értéktárbizottság elnöke is, azt mondta, úgy döntöttek, a Múzeumi Világnapot idén ezek köré a filmek köré szervezik, lezárva egyúttal a pályázati projektet. A rövid, hangulatos alkotásokat meg lehetett nézni a skanzen hagymás házában, az udvaron ráadásként bemutattak néhányat abból a 24 darab úgynevezett roll-upból, azaz állványra kifeszíthető tablóból is, amelyek sok képpel és kevesebb szöveggel jelenítenek meg néhányat a város kincseiből. 

A József Attila Múzeum persze nemcsak ezzel várta az érdeklődőket a Kincsek Napján. Meg lehetett nézni a kiállításokat, volt táncház élő zenével, kézműves sátor és népi játszótér is. Amint láttuk, a skanzenben vidám és családias volt a hangulat – nemcsak szülők érkeztek csemetéikkel, de szervezett óvodai, iskolai csoportok is. A program kora délelőttől délután 4-ig tartott.

Aki a pénteki rendezvényről lemaradt, a kisfilmeket láthatja a makói tévé műsorában, illetve videómegosztó oldalán, vagy a Makói Értéktár holnapján, illetve a múzeum közösségi oldalán. Óvodáknak, iskoláknak is ki fogják ezeket ajánlani. Megtudtuk, az értéktár időközben gyarapodott, most már közel 170 értéket sorol fel. Szikszai Zsuzsanna azt mondta, most újabb, hasonló kisfilmek elkészítésére, illetve az értéktári kötetek második részének kiadására igyekeznek pályázati támogatást szerezni.  

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában