Helyi kultúra

2024.04.06. 08:30

Filmre viszik Makó kincseit

Az igen gazdag, mintegy kétszáz helyi kincset felsoroló makói értéktár gyűjteményéből válogatva nyolc rövidfilmet készítenek a helyi televízió alkotói. Ezeket nem csak saját nézőiknek mutatják be, de fesztiválokra is benevezik – az első opusz várhatóan május elejére készül el.

Szabó Imre

Egy múzeumi pillanat a filmforgatásból. Fotó: Makó Városi Televízió

Régi hagyomány nálunk, hogy a munkatársak a napi televíziós munka mellett filmek készítésére is vállalkoznak. Méghozzá nagy örömmel, hiszen ez a fajta alkotómunka új kihívást jelent, más oldaluk megmutatására is lehetőséget teremt 

– mondta a Délmagyarországnak a Makói Városi Televízió stúdióvezetője, Kisistók Tímea. 

Fotó: Makó Városi Televízió

Az elkészült alkotásokat ráadásul rendre benevezik különböző fesztiválokra, és ezek nem egyszer komoly szakmai sikert hoznak. Legutóbb a múlt év végén számoltunk be arról, hogy Nagy István agrárminiszter különdíját nyerték el a lakiteleki filmfesztiválon a  napokban a Cirok, az örök című tízperces kisfilmmel.

Választásuk most a Makói Értéktárra esett. Kisistók Tímea nemrégiben részt vett az értéktár-bizottság ülésén, és közösen úgy döntöttek, a felleltározott kincsek közül összesen nyolcat, azaz kategóriánként egyet mutatnak be. Így – pályázati támogatással –  képernyőre kerül többek között a Szervita kápolna, a Maros és a strand, a Bérpalota molnárfecske-kolóniája és az egykori Csanád vármegye. Mindegyikből 4-6 perces alkotás készül.

Fotó: Makó Városi Televízió

A munkában a tévé valamennyi munkatársa részt vesz: a társaságot két-két fős csapatokra osztották, és mindegyik két értéket mutathat be. A filmek mindegyikében megszólaltatnak a témában járatos helyi szakembereket, de nem a megszokott módon.  

A kerettörténet szerint két makói diák – őket Nagy Krisztina Natália és Dömötör Rajmond alakítja – betér a főtéri Infópontba, és az ott kapott tájékoztató füzet nyomán erednek a város értékeinek nyomába 

– árulta el a stúdióvezető. 

Fotó: Makó Városi Televízió

A kisfilmek közül az első várhatóan május elejére készül el és a makói talicskát fogja bemutatni: műsorra tűzik, felkerül a legnépszerűbb videómegosztó oldalra és a tévé közösségi oldalán is megosztják majd. Ezt aztán követni fogja a többi, és közülük amennyit csak lehet, benevezik valamelyik témába vágó fesztiválra. 

Fotó: Makó Városi Televízió

Tíz éve alapították

A 2014-ben meg alakult értéktárbizottság jelenleg közel 200 helyi kincset tart nyilván. 2021-ben kiadott egy kötetet, amely ezek közül 114-et mutat be és ugyanekkor készült el egy vándorkiállítás, amely ízelítőt ad ennek elemeiből. Ez 20 darab úgynevezett roll-upból, azaz állványra kifeszíthető, amúgy tekercsszerűen tárolható, könnyen mozgatható, szállítható tablóból áll. Ugyancsak pályázati támogatással 2022 óta honlapja is van, amelyen nemcsak az értéktárba vett kincsek leírása, fotói találhatók meg külön kategóriákba rendezve, de újat is lehet javasolni.

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában