Szegedi hírek

2022.12.19. 17:30

Határon átnyúló kulturális útvonal létesült

Hétfőn zárult az „Ismert nők a kultúra és a tudományok területén: élmény tervezés közös kulturális turisztikai útvonal és termékfejlesztés segítségével a Szerbia-Magyarország határmenti régióban” című projekt, amelynek keretében új, kulturális útvonal létesült Újvidék és Szeged között. A projekt szegedi helyszíne a REÖK volt, ahol kiállítást és eszközbeszerzést valósítottak meg.

Koós Kata

A nagyszabású, kulturális projekt REÖK-ben megvalósult eredményeit Barnák László és Nátyi Róbert ismertette. Fotó: Gémes Sándor

Határon átívelő kulturális projektet valósított meg az elmúlt másfél évben a szegedi Regionális Összművészeti Központ a Dél-Alföldi Eurotender, Ifjúsági, Kulturális, Oktatási és Környezetvédelmi Egyesülettel, valamint az Újvidéki Városi Múzeummal közösen. Az együttműködés keretében egy kulturális útvonal létesült Újvidék és Szeged között, a határmenti régióban. A projekt során a tudományos és a kulturális élet híres női szereplőinek munkásságát, életútját tárták a nagyközönség elé, így bővítve a határon átnyúló turisztikai kínálatot.  

A projekt teljes költségvetése több mint 460 ezer euró volt, amelynek 85 százalékát európai uniós pályázati forrásból biztosították az intézmények. A cél megvalósítása több síkon zajlott. A Dél-Alföldi Eurotender Egyesület egy mobilalkalmazást fejlesztett a kiépített, kulturális útvonal településeihez kötődő, neves női tudósok és alkotók bemutatására.

Barnák László, a Szegedi Nemzeti Színház és a Szegedi Szabadtéri Játékok, azzal együtt a REÖK főigazgatója elmondta a hétfői projektzáró rendezvényen, a munkaprogram keretében komoly eszközfejlesztés történt a REÖK-ben, többek között 65 spotlight fényvető beszerzése zajlott le, amelyek a képzőművészeti alkotások fénnyel történő keretezésére alkalmasak. Továbbá egy videofal rendszert is beszereztek. A másik szegedi pillér a május 7. és június 12. között megvalósult Sorsok és utak „Mint zöldellő fa holt kövek közül” című kiállítás volt, amelyről Nátyi Róbert, a REÖK vezető kurátora beszélt a projektzáró közönségének. A tárlat Bäck Manci és Kárász Judit fotóművészek, Kukovetz Nana és Vass Vera festőművészek, valamint Fischhof Ágota életútját és munkásságát mutatta be a nagyközönségnek, általuk pedig Szeged két világháború közötti, pezsgő kulturális életébe engedett bepillantást. Fischhof Ágota mások mellett Moholy-Nagy László múzsája volt és a hajdani, szegedi kulturális élet egyik meghatározó női szereplője, motorja. 

Az Újvidéki Városi Múzeum egy weboldal megalkotásával kapcsolódott a projekthez, amely a tudományos és kulturális élet húsz szerb és húsz magyar női kiválóságát ismerteti meg a nagyközönséggel. A szerb partnerintézményben emellett december utolsó napján nyílik majd egy, a szegedihez hasonló, nagyszabású kiállítás. 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában