Szegedi hírek

2023.04.17. 20:00

Százéves hagyományt élesztenének föl Szegeden

Egy 91 éves álom valóra váltásáért fogtak össze a közelmúltban szegedi művészetpártolók. Közadakozásból valósítanák meg Tápai Antal szobrászművész Hálóvető című köztéri szobrát.

Koós Kata

A szobor megalkotását Tápai Antal egykori tanítványa, Farkas Pál szobrászművész anyagáron vállalta. Fotó: Gémes Sándor

Vajon lángol-e még a szegediek szívében a városszeretet olyan mérvű hevülete, hogy anyagilag támogassák egy 91 éves adósság törlesztését? Ez a legfőbb kérdése a városi művészetpártolók összefogásával indított fölhívás eredményességének, amely kapcsán hétfőn lakossági fórumot rendeztek Kiss Ernő nyugalmazott népművelő moderálásával a Somogyi-könyvtárban. 

Fotó: Gémes Sándor 

Adósság, mert a Móra Ferenc, Tömörkény István, Katona József és Erkel Ferenc szobrok alkotója, a város „kalapácsos krónikása” életében többször is ígéretet kapott a tiszai halászoknak emléket állító Hálóvető című műalkotása köztéri megvalósítására. A szó azonban minden alkalommal elszállt. 

Fotó: Gémes Sándor 

Az adományozási fölhívás korántsem példa és eredmény nélküli Szeged történetében, csupán mintegy száz esztendőt kell visszaugranunk a múltjában. Apró Ferenc művészettörténész a fórumon elmondta, a belváros legpatinásabb köztéri alkotásai, Kossuth, Széchenyi, Deák, Tisza Lajos és Dankó Pista szobra is közadakozásból jött létre hajdanán. A Szegedi Napló folyóirat hetente közölte azoknak a nevét és hozzájárulásuk mértékét, akik adakoztak. 

Fotó: Gémes Sándor

– Ez társadalmi esemény volt Szegeden. Úgy voltak vele, hogy ha ő ennyit adott, én is adok, mert nem akarok lemaradni – mondta Apró Ferenc, majd Tömörkény István egy írásából idézett, amelyben a Kossuth-szobor gyűjtésének részleteit ismertette. Abból kiderült, nem csak a városi urak, de iparosinasok és kőművesgyerekek, sőt „messzi pusztákra eső tanyai emberek” is adóztak a szoborra, „mintha csak valamely oltárra adnák”. 

A szobor megalkotását Tápai Antal egykori tanítványa, Farkas Pál szobrászművész anyagáron vállalta. Ahogy fogalmazott, egykori mestere iránt érzett tiszteletkötelessége szólítja. Az adományokat a Tápai Antal Alapítvány 10402805-28021452-00000000 számú bankszámlaszámára várják. Az utalás megjegyzés rovatába kérik beírni: Hálóvető.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában