Szegedi hírek

2023.10.01. 19:43

Zeneünnep volt az Agórában – Galéria

Suki Zoltán

A műsor összeállításában a kötetlenség volt a vezérelv. Fotó: Karnok Csaba

Zeneünnepet rendeztek vasárnap a Szeged Városi Kórus­egyesület és a Szent-Györgyi Albert Agóra rendezésében, mégpedig a zenei világnap alkalmából. A zenei világnap Yehudi Menuhin kezdeményezésére jött létre még 1975-ben, az UNESCO október 1-jét nyilvánította a zene világnapjává. 
A kórusegyesület ebből az alkalomból rendezte meg a rendhagyó kórushangversenyt Zeneünnep címmel. Azt közölték, hogy a műsor összeállításában a kötetlenség volt a vezérelv: a fellépők életkora, létszáma, hangszíne és a választott művek köre a legszélesebb skálán mozog. Menuhin szavaival: „az ezerarcú muzsikát megismernünk azért fontos, mert közelebb hozza egymáshoz az embereket és a kultúrákat”. Ráadásul fontos cél volt a közönség bevonása is. 
A közönség aktív közremű­ködését előmozdítandó a kó­­rusok vonulása közben népdalok hangoztak fel, amelynek éneklésébe a nézők is bekapcsolódhattak, amihez Makra András és együttese szolgál­tatta a zenei aláfestést. A kö­­zös élmény és örömzenélés megtörte azt a hagyományt, amelyben a közönség csupán passzív befogadóként vesz részt az előadásban. 

A hangverseny zárásaként az Agóra udvarán egy rövid látványosság erejéig a résztvevők közösen énekelték el a Viva la musica! jól ismert kánont. 
 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában