Helyi kultúra

2024.01.10. 17:24

Ötvennégy évről Csák Lászlóval

Csák László képzőművész kiállítása látható a Csongrádi Művelődési Központ Városi Galériájában január 27-ig. Az alkotónál a zene és a festészet egy tőről fakad és jellemzően ötvöződik is a műveiben.

Darók József

A zenészként is ismert Csák László most képzőművész munkásságát mutatja be. Fotó: Darók József

Ötvennégy évet ölel fel a kiállítás, néhány önarckép is szemléltei a múltat, azonban az anyag zöme az elmúlt évek termése, ugyanis nyugdíjasként több alkotótáborba jut el Csák László.

A kiállítás címének üzenete – Most – filozofikus megközelítésben az, hogy mire kimondom, hogy most, az már elmúlt. Ha a magyarság történetét vesszük, akkor az a hetven év, amit én itt, főleg Csongrádon élek, csak egy pillanat. Másrészt arra is utal, hogy még nagyon sok tervem van

 –magyarázta Csák László.

Fotó: Darók József

A zene és a képzőművészet egy tőről fakad számára, csak másként hat, más eszközökkel. A zene az egyedüli, ami akkor, azonnal hat – mondta. A zene elindítja benne a képalkotást, úgy gondolja, lehet képekhez dallamokat párosítani. 

Többször is játszottam úgy kiállítás megnyitókon, hogy odamentem egy kép elé, és ott zenéltem. Egyszer kaptam is érte egy szobrot az egyik művésztől. Ez mind improvizáció, sőt, a képzőművészet is részben improvizációról szól. Vannak szabályok, amiket fel lehet rúgni, így a zenében is, sokszor a hagyományos kotta helyett kottagrafikából játszik a zenész

 – osztotta meg gondolatait.

Fotó: Darók József

Természetesen Csongrád is inspirálja, az előző kiállítása, a Holt-Tiszai tekercsek címmel és a Helybenjárás című tárlat is lakóhelyét vette témájául. A jelenlegi kiállításon is számos alföldi és a Tiszával kapcsolatos téma felvonul. 

Érzelmi kötődés fűz hozzájuk, és ugyanúgy az emberekhez is 

– fogalmazta meg Csák László.

Képein megjelenik vonzalma a régi idők, ábrázolások iránt, és megtekinthetők az elmúlt két évben a Vásárhelyi Őszi Tárlaton kiállított munkái, illetve a tatabányai III. országos szénrajz kiállításon díjazott képe.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában