A városban töltött négy év mindig a lelkében élt

2024.02.18. 11:47

Emlékpadot kapott Makón Kubinyi Anna - Galéria

Emlékpadot avattak szombaton délután a Hagymaház előtti téren a 75 esztendeje Makón született gobelintervező és textilművész, Kubinyi Anna tiszteletére. Bár a kilenc éve elhunyt alkotó csupán néhány évet élt Makón gyermekkorában, az itt töltött idő rányomta bélyegét művészetére.

Szabó Imre

Emlékpad avatásával és beszélgetéssel idézték meg Kubinyi Annát szombaton. Fotó: Nagy Szabolcs

Édesanyám számára nem csak a városban eltöltött néhány év miatt volt fontos Makó: a családi legendárium sok kedves anekdotája ide köthető 

– mondta a kilenc éve elhunyt Kubinyi Anna egyik lánya, az ugyancsak képzőművészként ismert Adrienn. Testvérével, Szilviával együtt azért látogatott szombaton a Maros-parti városba, hogy részt vegyen az édesanyja emlékét őrző pad avatásán, valamint hogy utána egy beszélgetésen emlékezzenek rá. A pad a Hagymaház előtti téren áll, háttámláján egy réztábla emlékeztet az alkotóra. 

Pályaválasztás eleve elrendelésből

Kubinyi Anna 1949-ben született Makón, pedagógus szülők gyermekeként. Gyermekkorából négy évet töltött a Maros-parti városban, mert édesapja a katolikus fiúiskola igazgatója volt, később azonban Szegedre költöztek. A középiskolát már a megyeszékhelyen, a Tömörkényben végezte, és onnan jelentkezett a Képző- és Iparművészeti Főiskolára. Keramikus szeretett volna lenni, de egy véletlen folytán papírjai elkeveredtek, így került a gobelin szakra. Erről egy interjúban azt mondta, ez eleve elrendelés volt. 

Saját műfajt és stílust teremtett 

Mint a Prima Primissima-díj elnyerésekor megírtuk róla, saját műfajt, stílust teremtett: a térplasztikát, amelynek nemzetközileg is elismert művésze. Erőteljesen bordázott, rusztikus felületű munkáit szövőszéken készítette. Szegedi kendert is használt, amelyet maga festett. Eleinte a természet jelenségei, szimbólumai inspirálták, később többek között az ősi és népművészeti hagyaték motívumait dolgozta fel erdélyi utazásainak hatására. Munkásságát Kossuth- és Magyar Művészetért díjjal ismerték el. 

Erős érzelmi kötődés Makóhoz

A makóiak életművéből leginkább azáltal kaphatnak ízelítőt, hogy Gyökerek című alkotása, amely régebben a régi városháza egyik éke volt, egy felújítást követően jelenleg a József Attila Könyvtár emeleti kiállítótermében látható. A művésznő két lánya, Adrienn és Szilvia ez előtt beszélgetett az intézmény vezetőjével, Szikszai Zsuzsannával. A beszélgetésen többek között elhangzott: Kubinyi Anna egy hatgyermekes család legfiatalabb tagja volt, és a művészetét jellemző természetközeliség, illetve a határtalan szabadság érzését először minden bizonnyal szugolyi gyümölcsösükben tapasztalta meg. 

Bár az élet hamarosan másfelé sodorta őket, de érzelmileg mindannyian továbbra is erősen kötődtek Makóhoz 

– mondta az anyai hagyatékot gondozó Adrienn.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában