Makó és környéke

2010.12.13. 18:46

Kubinyi Annának fontosak a gyökerek

Makó - Makón született és Szegeden járt középiskolába a Prima Primissima Díj egyik idei kitüntetettje, Kubinyi Anna textilművész.

Szabó Imre

Meghatottan köszönte meg a budapesti Művészetek Palotájában a Prima Primissima Díjat Kubinyi Anna textilművész – idén ő volt a 10 kitüntetett egyike. Azt mondta, egy évtizedeken át otthon, magányosan dolgozó művésznek nagy dolog a rivaldafénybe kerülni és díjat átvenni, amiért hálás.

Kubinyi Anna 1949-ben született Makón, pedagógus szülők gyermekeként. Gyermekkorából egy évet a Maros-parti városban töltött, mert édesapja az egyik itteni diákotthon igazgatója volt, később azonban Szegedre költöztek. A középiskolát már a megyeszékhelyen, a Tömörkényben végezte, és onnan jelentkezett a Képző- és Iparművészeti Főiskolára. Keramikus szeretett volna lenni, de egy véletlen folytán papírjai elkeveredtek, így került a gobelin szakra. Ma már azt mondja, ez eleve elrendelés volt.

Kubinyi Anna saját stílust teremtett. Fotó: MTI

Kubinyi Anna saját stílust teremtett.
Fotó: MTI

Saját műfajt, stílust teremtett, a térplasztikát, amelynek nemzetközileg is elismert művésze. Erőteljesen bordázott rusztikus felületeit, térplasztikáit szövőszéken készíti, szegedi kendert használ, amelyet maga fest. Eleinte a természet jelenségei, szimbólumai inspirálták, az utóbbi évtizedben erdélyi utazásainak hatására az ősi és népművészeti hagyaték motívumait dolgozza fel. Munkásságát Magyar Művészetért díjjal is elismerték már.

A Prima Primissima díjas művész alkotásai közül egyébként egy, a Gyökerek sokáig a makói régi városháza épületében volt látható – a gyökerek a szülőföldet, a Maros-parti fákat szimbolizálják. Lapunknak elmondta, ez a munka új fejezet kezdetét jelentette számára. Azóta a gyökér, mint a származásra utaló motívum gyakran felbukkan munkáiban. Fontos neki Makó és Szeged, ahol máig is él két nővére.

Parragh László, a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara elnöke adta át a díjat. Fotó: MTI

Parragh László, a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara elnöke adta át a díjat.
Fotó: MTI

A Gyökerek című alkotás most – felújításra várva – raktárban pihen, a majdani makói galéria egyik műremeke lesz. Szegeden egy éve rendezett kiállítást.

Demján Sándor alapította 7 éve

A Prima Primissima Díjat saját magánvagyonából az ismert vállalkozó, Demján Sándor alapította a Vállalkozók Országos Szövetsége (VOSZ) támogatásával 2003-ban. Az évek során rangossá vált, civil és szakmai jellegű kitüntetésben a hazai tudományos, kulturális és művészeti élet, illetve a sport kiválóságai részesülnek 10 kategóriában. A díj összege kategóriánként évente 50 ezer euró. Az anyagi elismerés mellé a díjazottak a világ talán legismertebb és legsikeresebb versenylova, Kincsem porcelánszobrát, Schrammel Imre Kossuth-díjas keramikusművész alkotását kapják.

Címkék#Makó

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!