Szegedi hírek

2024.02.13. 18:43

Maszkokból nyílt kiállítás Újszegeden (Fotók)

Koós Kata

Fotó: Gemes Sandor [email protected]

Karneváli hangulatot ébreszt a látogatókban az újszegedi Bálint Sándor Művelődési Ház legújabb kiállítása. Maszkabál címmel kedden nyílt kiállítás Kovács Bernadett alkotásaiból, aki tinédzser kora óta készít álarcokat. Az első darab megalkotására egy velencei utazás inspirálta. 

A kiállítást Jáger Richárd, a művelődési ház igazgatója nyitotta meg. 

Bárki és bármi lehetünk, ha eltakarjuk az arcunkat egy maszkkal. A világon ugyanis kevés olyan rejtélyes és misztikus dolog létezi, mint az álarc. Átváltozhatunk a végzet asszonyává, egy gonosztevővé vagy éppen az igazság bajnokává. Minden csak fantázia kérdése

 – mondta az intézményvezető, majd kitért arra, hogy az álarcok története egészen az őskorig nyúlik vissza. Az első álarcok halotti maszkok voltak, amelyek megőrizték az elhunyt arcvonásait. 

Az álarcok a kezdetek óta a misztikum részei, ezért nem csoda, hogy a mai napig arra törekedtek a készítők, hogy minél varázslatosabb vagy éppen ijesztőbb darabokat készítsenek. Az álarc egyfajta jellemrajz, egy titok, amelyre olykor mindenkinek szüksége van

 – jegyezte meg. 

A titokzatosság Kovács Bernadett sokszínű tárlatának is minden darabjából sugárzik. A hatást fokozzák az aprólékos gonddal kidolgozott álarcok fantázianevei, mint a Lucifer, a napkirály, a gőz uraság, a tollas báró, a levéltündér, az erdőszellem vagy a karvaly menyasszony. 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában