Helyi kultúra

2024.04.14. 21:30

Égig érnek az akácvirágok Makón

Szabó Imre

A makói Szegedi utca akácos háza körül tavasszal a beporzást végző rovarok döngicsélését is hallani lehet. Fotó: Szabó Imre

Ismét virágba borult Makón az akácos ház – így emlegetik ugyanis azt a Szegedi utca 9-13. alatt álló négyemeletes tömböt, amelynek homlokzatához egy lilaakác nőtt, egészen a legfelső szintig. 

A ház oldalához kapaszkodó növény a város egyik közkedvelt látványossága, ráadásul a legforgalmasabb út, a 43-as főútvonal mentén található. Tavasszal, amikor ellepik a virágok, pompás küllemet kölcsönöz az egész tömbnek – ez annak köszönhető, hogy sokan egy-egy ágát elvezetik az erkély felé és madzaggal rögzítik. Ez széppé, hangulatossá teszi az erkélyt, ráadásul virágzás idején az egész lakásban érezni lehet az illatát.

Mint megírtuk, apró csemeteként, a kilencvenes években ültette a ház tövébe valaki a fát. Nem különösebben igényes, hiszen igazából senki sem gondozza, locsolja, mégis gyorsan nő. Így érte el az évek, évtizedek során a tetőt.

Azt hallottuk, a nagyra nőtt lilaakácot nem csak a turisták kedvelik, akik ilyenkor ide járnak megcsodálni, lefotózni. A lakóknak ugyancsak kedves. Néhány évvel ezelőtt ugyanis, egy homlokzati felújítás alkalmával a munkával megbízott brigád ki akarta vágni, az emberek azonban összefogtak és megmentették. Így a lakóközösség összetartásának jelképévé is vált.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában