Helyi kultúra

2024.04.07. 17:30

Ünnepelt a Parasztkórus – Galéria

Éppen hatvan éves a Zákányszéki Parasztkórus, amit annak rendje és módja szerint meg is ünnepeltek szombaton a település művelődési házában. A jubiláló Zákányszéki Parasztkórus mellett vendég együttesek, zsombói, ásotthalmi, mórahalmi, szegedi és kisteleki dalosok, kiskundorozsmai citerások, valamint oromhegyesi és óbecsei énekesek is szerepeltek a gálaműsoron.

Suki Zoltán

Fotó: Karnok Csaba

Kitettek magukért a Zákányszéki Parasztkórus tagjai szombaton, ami nem is csoda, hiszen akkor ünnepelték azt, hogy éppen hatvan éve alakult meg az együttes. A jubileumi gálaműsort a helyi művelődési házban rendezték, ami teljesen megtelt nézőkkel, és fellépőkkel, akikből akadt bőven. A zákányszékieken kívül zsombói, ásotthalmi, mórahalmi, szegedi és kisteleki dalosok, kiskundorozsmai citerások, valamint oromhegyesi és óbecsei énekesek is szerepeltek.

Elhangzott, hogy a Zákányszéki Parasztkórus 1964-ben alakult meg az akkori Homokkultúra Szakszövetkezet dolgozóiból egy nőnapi köszöntésre. A csak férfiakból álló kórusban 22 ember énekelt. Szakképzett karvezető hiányában Szabó István, az általános iskola tanára vállalta a csoport vezetését, aki népdalokat és mozgalmi dalokat tanított be. Az énekkar csakhamar vegyeskarrá alakult át. Az első fellépéseik helyben, a községi ünnepségeken voltak, de hamarosan más településekre is hívták őket.

Persze változások folyamatosan voltak azt együttesben, ahogy az idő haladt. 1969-től Monoki Lajos vette át a parasztkórus irányítását. 1974-ben fiatalokból citerazenekar alakult. A megalakulás óta több százan voltak hosszabb-rövidebb ideig az énekkar tagjai. A lelkes tagok hetente jártak próbákra, és egyre több fellépésük is lett.

Sőt, túl vannak már több rádió-, illetve televíziófelvételen is, de ahogy többen is elmondták nekünk, nem is ezek a leglényegesebbek. Hanem a kórus tagjainak összetartása, amivel a magyar népzenés kultúrát ápolták, és a mai napig töretlen lelkesedéssel ápoljak.

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában