Helyi sport

2014.12.05. 19:59

Titán TC: el kell igazolniuk Rióért

A Titán TC olimpikon súlylökője, Márton Anita az egyesület teljes dobószakágával együtt december végétől már nem szegedi színekben versenyez. A városban edz tovább, de a Békéscsaba komolyabb anyagi támogatásával, amelyre neki és az ötkarikás játékokra vágyó Bogdán Annabellának is óriási szüksége van. Nem értik, hogy Szegednek miért okoz problémát ugyanezt megadni.

Papós Tamás

Évi 3 millió forint. Ennyin csúszott el az ügy. Ennyi támogatásra lett volna szüksége a Titán TC dobószakágának ahhoz, hogy többek között [namelink name="Márton Anita"] személyében egy Európa-bajnoki bronzérmes olimpikon súlylökő, illetve egy ötkarikás játékokra jó eséllyel pályázó magyar bajnok gerelyhajító, [namelink name="Bogdán Annabella"] is szegedi színekben versenyezhessen tovább. Nem így lesz: a részletes papírmunka még hátravan, de az aláírás nem, így december 22-étől a titános dobók a Békéscsabai Atlétikai Club kötelékébe tartoznak, annak ellenére is, hogy továbbra is a Felső Tisza-parti stadionban edzenek majd.

Márton Anita továbbra is Szegeden edz, de újból békéscsabai színekben. Fotó: Schmidt Andrea

Márton Anita továbbra is Szegeden edz, de újból békéscsabai színekben. Fotó: Schmidt Andrea
– Nem tudtunk tovább várni, két évvel a riói olimpiai előtt egy olyan, hosszú távú szerződésre volt szükségünk, amely biztosítja a megfelelő hátteret a versenyzéshez és a felkészüléshez – kezdte a beszélgetést Márton Anita.

– Évi négymillió forintot kapunk a szövetségtől, ezt kellett ezzel a hárommillió forinttal megtoldani. Szerettük volna ezt szegedi színekben elérni, de nem sikerült. Voltak cégek, amelyek jelezték szponzori érdeklődésüket, de aztán lemorzsolódtak, a szegedi önkormányzat pedig csak közmunka formájában tudott volna segítséget adni, ahogy például a Biacsi ikreknek. Számunkra ez nem járható út, de én még könnyebb helyzetben is vagyok szegediként. Az idén felnőtt bajnoki címet szerző Bogdán Annabella viszont szekszárdi, jövőre diplomázik, utána dolgoznia kellett volna élsport mellett, hogy Szegeden maradhasson. Csakhogy munka mellett nem lehet kijutni az olimpiára. Van esélye a kvalifikációra, így miatta is meg kellett ragadnunk ezt a lehetőséget. Sajnáljuk, hogy így alakult, és nem értjük, hogy Szegednek miért okoz problémát egy ilyen támogatás biztosítása.

Az olimpikon azt is elárulta, hogy a sportból származó bevételét alapvető szükségleteire (utazás, szállás, ruházat) kellett költenie, de például a profik számára elengedhetetlen, speciális dolgokra, mint például a megfelelő táplálékkiegészítőkre már nem jutott pénz, a téli fedett pályás edzéslehetőségét pedig saját zsebből fizette.

– Például ezt is állja a békéscsabai klub, a Felső Tisza-parti stadionban a pálya bérleti díját is, illetve minden mást is, amire a dobószakágnak szüksége van. Hároméves szerződést kötöttünk, így a
riói olimpiára nyugodtan készülhetünk – nyilatkozta Márton Anita, aki azt is elárulta, hogy a Magyar Atlétikai Szövetség ígéretet tett arra, hogy a dobópályát fejlesztik, de ehhez Szeged támogatása is kell.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában