Helyi sport

2015.08.11. 21:02

Titán TC: Judit emlékére bajnokok

16 éve már, hogy Menyhárt Zoltán tanítványai először a SZVSE, ma már a Titán TC színeiben Szeged hírnevét öregbítik az utánpótlás atlétikai viadalokon. Egyik első sportolója, Miklós Judit halála előtt tett ígéretét tartja be a szakember azzal, hogy marad a városban és kollégáival neveli a tehetségeket, akik már 162 alkalommal állhattak bajnoki dobogón. A közel nyolcvan versenyző és a háromfős edzői stáb komoly nemzetközi eredményekkel is büszkélkedhet, a zentaiakkal pedig szoros együttműködést alakított ki.

Papós Tamás

1999. január 15. [namelink name="Menyhárt Zoltán"] ekkor kezdte az edzői szakmát a SZVSE-nél. Aznap többek között Miklós Judit is a foglalkozásra jelentkezett. A nyolcesztendős kislányról a tréner azonnal megállapította: igazi tehetség. A legendás olimpiai bajnok, [namelink name="Zsivótzky Gyula"] azt mondta róla: nagy kincs. Három évvel később Menyhárt második korosztályos bajnok tanítványa lett. Az ifjú hárompróbázót 2003-ban elütötte egy autó. Meghalt. Míg kómában feküdt, trénere meglátogatta.

– A kórházi ágya mellett megfogadtam, hogy bajnokokoat nevelek korosztályos és felnőtt szinten egyaránt. Ezért utasítottam el eddig minden ajánlatot. Hívtak más városokba is edzősködni, ahol talán jobb körülmények is fogadnának. De a szívem sosem engedte, hogy igent mondjak. Azóta persze még több ígéretes fiatal kopogtatott nálunk, akikkel a közös munka beérni látszik, felnőttként is komoly eredményeket érhetnek el. Ők motiválnak, hiszen példamutatóan edzenek, nem panaszkodnak, pedig olykor a szerencsén múlik, hogy ott tudunk lenni egy-egy versenyen – utalt Menyhárt Zoltán az egyesület szerény körülményeire.

Menyhárt Zoltán azóta a Titán TC szakembere, a SZEOL-pályán a Fekete Róberttel és Hajdú Sándorral kiegészülő edzői stáb közel nyolcvan gyerekkel foglalkozik. A sok fiatal mellett Hallósy Zsolt és Hallósyné [namelink name="Halász Erika"] szeniorként erősíti a komoly világversenyekre hangoló egyesületet.

Az érmes atléták egy része. A szegedi Titán TC közel 80 versenyzővel foglalkozik. Fotó: DM

Az érmes atléták egy része. A szegedi Titán TC közel 80 versenyzővel foglalkozik. Fotó: DM
– A következő két évben szeretnénk az eddigieknél is rangosabb nemzetközi eseményeken képviselni a várost. Jövőre rendezik az első ifjúsági atlétikai Európa-bajnokságot, majd a junior-világbajnokságra is lehet esélyük legjobbjainknak a magyar keretbe kerülni. 2017-ben pedig Győr rendezi az Európai Ifjúsági Olimpiai Fesztivált, ahol szintén szerepelhet pár tanítványunk – véli Menyhárt Zoltán, aki szerint a válogatottsághoz most [namelink name="Dömösi Petra"], [namelink name="Répássy Hanna"] és [namelink name="Nagy Ábris"] állnak a legközelebb, a középtávfutók bekerülhetnek a váltóba.

A hosszú távú terv tehát megvan, de idén is várnak még megmérettetések a tehetségekre. Hátravan még például a brnói atlétikai játékok, amely egy U16-os Európa-bajnokságnak felel meg. Több mint 1500 versenyző szokott elindulni, és hagyomány, hogy Magyarországot a titánosok is képviselik. Tavaly Répássy Hanna első helyezett lett Csehországban, de már volt több dobogós helyezésük a szegedieknek.

Ha az érmeseknél tartunk, meg kell jegyezni, hogy Menyhárt Zoltán betartotta régi fogadalmát. Tanítványai sikereiről elküldött pár dokumentumot, amelyeket elég sokáig lehet böngészni, mire rádöbben az ember: a klub versenyzői 162 alkalommal álltak korosztályos magyar bajnokságok dobogóján.

Nem csak szegediekkel foglalkozik az egyesület, ugyanis egy másik Tisza-parti várossal, Zentával szoros együttműködést alakított ki. Jelenleg hat zentai lány csatlakozott, de hamarosan még többen igazolhatnak a szegediekhez, akiket a szerb városban bármikor szívesen fogadnak edzőtáborozni.

A Titán TC pedig toboroz: szeptember 14-étől szívesen várják az atlétikát kipróbálni kívánó gyerekeket, a szülők jelentkezését a 70/599-0699-es telefonszámon várja Menyhárt Zoltán.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában