Nagy lehetőség előtt állnak

2021.07.03. 12:03

Négyen maradnak versenyben az Európa-bajnoki trófeáért

Ma kiderül az idei Európa-bajnokság elődöntőinek másik párosítása is, ahol történelmi lehetőség előtt áll Csehország és Dánia, de közülük csak egy lehet ott majd a londoni elődöntőben. Anglia kimozdul otthonából, és Rómában találkozik Ukrajnával.

V. P.

Az angol válogatott még otthon készült, de ha meccset akar még játszani az Eb-n, Rómában kell továbbjutnia. Fotó: MTI

Fotó: MTI

Ma már zárul is a negyeddöntők sora a labdarúgó-Európa-­bajnokságon, így ismertté vá­­lik, melyik az a négy nemzet, amelyik reménykedhet még a finálés részvételben.

Kezdésként 18 órától Bakuban két meglepetéscsapat találkozik egymással, hiszen Csehország és Dánia játszhat a négy közé jutásért. A csehek a nyolcaddöntőben óriási meglepetésre Hollandiát búcsúztatták: ráadásul tették mindezt úgy, hogy kaput eltaláló lövést sem engedélyeztek ellenfelüknek.

Az angol válogatott még otthon készült, de ha meccset akar még játszani az Eb-n, Rómában kell továbbjutnia. Fotó: MTI

Dánia a nyolcaddöntők legsimább meccsén győzte le Walest. A két csapat egyébként a 2004-es tornán szintén a negyeddöntőben találkozott egymással, akkor 3–0-ra a csehek nyertek, ez a cseh válogatott legnagyobb arányú győzelme, egyben Dánia legnagyobb veresége is. A dánok Európa-bajnokságon egyébként még sosem tudták legyőzni a cseheket.

– A gyémánt vágja a gyémántot. Mindkét válogatott futballjának a szervezett csapatjáték és a nagy tempó az alapja, s mindkettő kedveli a kontrajátékot. Hasonlóak a fegyvereink – jegyezte meg a meccsel kapcsolatban Jirí Chytry, a cseh válogatott másodedzője.

21 órától Rómában folytatódik a mai nap, ahol Ukrajna Angliával találkozik majd. Az Andrij Sevcsenko által irányított ukránok egy pokolian kemény meccsen vannak túl a svédek ellen, kérdéses, hogy a 120 perces, kőkemény ütközet mennyit vett ki keleti szomszédunkból. Az biztos, hogy Artem Beszedin számára véget ért az Eb, az ukrán csatár sérülése ugyanis olyan súlyos a svéd védő, Danielson belépője után, hogy nem tud már játszani ezen a tornán.

Ukrajna először szerepelhet majd a negyeddöntőkben az Eb-k során, és nem kisebb feladat előtt áll, mint bevenni az angol védelmi falat: a három­oroszlánosok ugyanis eddig mindegyik meccsüket kapott gól nélkül zárták.

– Rendkívül nehéz gólt szerezni ellenük, ugyanakkor nem rémülünk meg az erősségeiktől. Ez motivációt jelent számunkra, hiszen akárcsak az életben, a futballban is minden lehetséges. Ki fogjuk tenni a szívünket a pályára, hogy még több örömet szerezzünk a szurkolóinknak – emelte ki Andrij Sevcsenko, az ukránok szövetségi kapitánya.

Az angolok ugyanakkor először lépnek pályára majd otthonuktól távol, hiszen minden eddigi meccsüket a londoni Wembley stadionban játszották. Ha továbbjutnak, akkor vissza is térnek oda, hiszen az elődöntőket, ahogy a döntőt is, ebben a stadionban rendezik majd.

Az angol válogatott még otthon készült, de ha meccset akar még játszani az Eb-n, Rómában kell továbbjutnia.

Fotó: mti

Ezt várja Bernát Péter

A mai két negyeddöntő előtt Bernát Pétert, a megyei I. osztályú Tiszasziget SE játékos-edzőjét kérdeztük.

– A csehek meglepetést okoztak a hollandok ellen, míg Dánia ugyan vereséggel kezdett a tornán, de abban biztos szerepe volt az Eriksennel történteknek. Korszerű, jó focit játszanak, meggyőzően teljesítettek Wales ellen is. Könnyen előfordulhat egy hosszabbításos meccs, és hogy onnantól kezdve ki bírja majd jobban, azt nehéz megmondani, talán picit Dánia fele hajlok. A hosszabbításban már látszott eddig is a kimerültség a játékosokon. Ukrajna továbbjutása picit meglepett, akár a csoportból, akár a svédek ellen. Ha szűken, kevés góllal is, de angol továbbjutást várok, talán az ukránok megragadhatják azt, hogy ezúttal nem Londonban játszik Anglia, ettől függetlenül az angolok esélyesebbek. Az látszik, hogy bárki képes megrángatni a nagyobb csapatok bajszát. Mivel sok nagy nemzet elhullott, nem lepődnék meg azon sem, ha egy kisebb nemzetnek sikerülne elhódítania a kupát. A regeneráció kulcskérdés lehet, hiszen a nagyobb válogatottak játékosai egész évben utaznak, meccseket játszanak, a modern futballban pedig minden óra számít.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában