Major Endre Párizsra készül

2021.09.14. 07:47

A tokiói paralimpia 5. helyezett asztaliteniszezője reálisnak érzi az eredményt

A rióihoz képest egy pozícióval lejjebb, az 5. helyen zárta a tokiói paralimpiát a szegedi asztaliteniszező, Major Endre. Az ATSK Szeged játékosa boldogan tekintett vissza a nem megszokott körülmények között megtartott ötkarikás játékokra.

Tóth Alex

20210910 Szeged Paralimpikonok köszöntése a városházán. Képen: Kovács Tamás alpolgármester, Major Endre asztaliteniszező és Márki Ernő edző. Fotó: Karnok Csaba (KC) – Délmagyarország (DM)

Fotó: Karnok Csaba

– Volt, amit tudtam hasznosítani, és volt, amit nem

– kezdte lapunknak mosolyogva a szegedi asztaliteniszező, Major Endre arra a kérdésre, hogy mi­­ként sikerült felhasználnia a játékába bevezetett újításokat a japán fővárosban rendezett 16. paralimpiai játékokon. Az ATSK klasszisának felkészülése a koronavírus-járvány miatt nem volt egyszerű, ke­­vés alkalma adódott megfelelő ellenfelekkel szemben készülni, így legfőképp a ru­tinra támaszkodhatott Tokióban.

– Ott derült ki, mennyire lesz elég a taktika, így elég nehéz volt. Amikor nem sikerült az újítás, az pontokba került, nyilván ami pedig bejött, az pontot ért. Én úgy érzem, hogy most itt tartok körülbelül tudásban. Szerettünk volna egy kicsit jobbat ennél az eredménynél, de ha reálisan nézzük, akkor jó helyen végeztem – fogalmazott Major.

Endre egy régi ismerőssel is találkozott Tokióban, ugyanis azzal a dél-kóreai Nam Ki Von­­nal került szembe, akivel Rió­ban már korábban megmérkőzött.Brazíliában ellenfele nyert, így a Tisza-parti paralimpikon előtt ott lebeghetett a visszavágás vágya, ám ezúttal sem sikerült legyőznie ázsiai ellenfelét.

Megérdemelt elismerés. Major Endre és Márki Ernő (jobbról) veszi át oklevelét és ajándékát. Fotó: Karnok Csaba

– Az utolsó két órában tudtam meg, hogy vele játszok, addig másra számítottam. Pró­­báltam összerakni, hogyan tudnék ellene a legjobban teljesíteni. Tudni kell, hogy ő ráadásul balkezes, emiatt, és a kevés rendelkezésre álló idő miatt nem volt egyszerű a készülés – fogalmazott Major Endre, és elmondta, a helyezéstől függetlenül büszke az eredményére, és örömmel emlékszik vissza a második paralimpiájára.

– Tokió egészen más volt, mint Rio, viszont a versenyzés szempontjából nem. Ami fontos, hogy leszámítva a koronavírus-járvány miatti nem megszokott körülményeket, egy végtelenül profin szervezett versenyen vehettünk részt. A japán precizitás visszaköszönt a paralimpián is – emlékezett vissza, és elmondta, követke­­ző nagy célja a párizsi ötkarikás játékokon való részvétel, amelyre hamarosan megkezdi a kemény felkészülést.

Mestermérleg a tokiói teljesítményről

Megkérdeztük a Major Endre felkészítéséért Bácsi Bernáttal együtt felelős Márki Ernőt, az ATSK Szeged ügyvezetőjét, ő miként látta a Tokióban történteket.

– Nagyon pozitívan értékelem Endre szereplését. Ha picivel több szerencsénk lett volna a főtáblasorsolásnál, még ettől is jobb eredményt érhettünk volna el. Endre rettentő nehéz ágra került. Ha nem így alakul, akkor egy értékesebb eredmény születhetett volna, de a sportban természetesen nincsen ha. Összességében amit tudott, azt nagyon korrektül megjátszotta. Azt beszéltük, hogy nekimegyünk a következő paralimpiai felkészülésnek is, és meglátjuk, hogy mire lesz elég Párizsban. Dolgozni kell tovább, és még jobban összerakni a technikát. Erre van most három évünk, lesz még közte világ- és Európa-bajnokság is, úgyhogy készülünk becsülettel – fogalmazott Major Endre teljesítményéről a szakember.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában