Erő és koncentráció is kell

2022.08.26. 18:26

A testet és a szellemet is edzi a kötél

Egy hétig csattogtak a tornacipők talpai a kötélugrók nyári táborában. Az ugrókötelezők most nem egy nagy versenyre készültek, az egyhetes együttlét alatt a profik mellett kezdőkkel is foglalkoztak.

Majzik Attila

A tábor résztvevői. Elsőre könnyűnek tűnik, de nagy állóképesség kell ehhez a sporthoz. Fotók: Majzik Attila

Őrületes zaj és zsivaj fogadott a Horváth Mihály Gimnázium tornatermében. Az előzetes gyanúm ellenére nem egy antilopcsorda vette birtokába az iskolát, hanem a Kiss Bálint Kötélugró Sportegyesület tagjai edzenek.

A hangzavart hirtelen nagy csend váltja fel: az egyik srác épp kicsit „túlszaladta” magát és fejjel koppant neki a terem lambéria-borításának. De aggodalomra semmi ok, rögvest két tucat lány szaladt hozzá megvigasztalni. Úgy tűnik, már csak ezért is megéri ugrókötelezeni.

Mindenkinek az van a fejében, hogy a kötélugrás lányos sport, mi is küzdünk ezzel, hogy ez a sportág így van elkönyvelve. Mi azért Szentesen jó helyzetben vagyunk, nálunk három fiú is van, de az országban összesen csak tíz. Külföldön más a hozzáállás, a belgáknál például több a fiú, mint a lány ebben a sportban

 – magyarázta Vass Vivien, az egyesület edzője. Kiemelte, mindenkinek ajánlja ezt a mozgásformát, mert a kötélugrás minden izmot megmozgat.

A törzsizom mellett a kéz- és lábizomzat is fejlődik, de jó hatással van a ritmusérzékre és a koordinációra is

 – fűzte hozzá az edző.

Fotós: Majzik Attila

A szentesi kötélugrók nyári táborában most huszonhárom pár tornacipő pattogott a terem parkettáján, a rutinosabb sportolók mellett hatan teljesen újoncként barátkoztak ezzel az első ránézésre könnyűnek tűnő, de valójában kőkemény fizikumot megkívánó sportággal.

Ez a második nyári táborunk volt, az elsőn a szlovákiai Európa Bajnokságra készültünk. Elég jól sikerült, az EB-ről 4 arany, 4 ezüst és 7 bronzéremmel tértünk haza

 – tette hozzá Vass Vivien. 

Örülünk, hogy a mostani táborban a kezdők is ki tudták próbálni az ugrókötelezést, mert fontos, hogy legyen utánpótlásunk. Szeretnénk még ősszel is toborozni, a Szentes környéki iskolákban szakkörként beindítani a kötélugrást

 – fogalmazott az egyesület edzője.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában