Férfi kézilabda

2023.07.17. 16:32

Anyagi gondokkal küzdhet a Pick Szeged Bajnokok Ligája-ellenfele

Új európai sztárcsapat épül Norvégiában, de az elmúlt napokban felröppent, majd megerősített hírek szerint az OTP Bank-Pick Szeged férfi kézilabdacsapatának Bajnokok Ligája-ellenfele, a Kolstad anyagi gondokkal küzd. Amíg egyben maradnak, addig viszont komoly esélyük lehet akár a négyes döntőbe jutásra is.

Becsei Dávid

Göran Johannessen (a labdával) a Flensburg játékosaként már megmutatta a Pick Arénában magas játékintelligenciáját.

Fotó: Kuklis István – archív

Sander Sagosen, Magnus Röd, Goran Johannessen, Torbjorn Bergerud. Norvég sztárkézilabdázók, akik az előttünk álló idényben a Kolstadot erősítik majd. 

Mára jól bevált skandináv modellnek tűnik, hogy egy csapat, amikor gazdaságilag megerősödik egy tőkeerős támogató érkezésével, a hazája legnagyobb sztárjai közül minél többet megpróbál hazacsábítani. Az egyik legemlékezetesebb ilyen projekt a dán AG Köbenhavn együtteséhez fűződik, amely 2012-ben egész az elődöntőig jutott el a Bajnokok Ligájában, majd rögtön el is tűnt a sportág térképéről. 2021-ben egy másik klub, de a koppenhágainál lényegesen stabilabb lábakon álló Aalborg már döntőt is játszhatott a Barcelona ellen. Ez a csapat a 2023–2024-es szezonban még inkább tényezővé válhat a BL-ben, hiszen többek mellett Niklas Landinnal és Simon Hald Jensennel erősíti meg keretét. 

Az Aalborghoz hasonlóan a norvég Kolstad új a nap alatt. A balszélső pozíciójától eltekintve minden posztra van legalább egy nemzetközi klasszisa a csapatnak, a kispadon pedig az a Christian Berge ül, aki 2017-ben és 2019-ben is világbajnoki ezüstérmes volt a norvég válogatott szövetségi kapitányaként, míg 2020-ban harmadik helyen végeztek az Európa-bajnokságon. 

Az elmúlt szezonban norvég porondon a bajnoki címet és a kupagyőzelmet is begyűjtötte a Kolstad, amely október 11-én fogadja majd a Pick Szegedet az előzetes tervek szerint a negyedik fordulóban, míg a Pick Arénába az Eb utáni első fellépésre érkeznek február 14-én. 

A legnagyobb norvég élelmiszerlánc – amely a válogatott legnagyobb mezszponzora is – beszállt a klubba, az anyagi biztonság viszont így sem teljes. A büdzsé sajtóhírek szerint nagyjából ötmillió euróra növekedett a Kolstadnál, a napokban viszont az elnök is megerősítette, hogy a játékosokat arra kérték, fogadják el a fizetésük 20-30%-os csökkentését. Sagosen egyelőre kiállt a klub mellett, úgy fogalmazott, sajnálatos, hogy ez történik, de sosem a pénzért kézilabdázott. Az izlandi válogatott irányító, Janus Smárason viszont nem jelent meg a szezont megelőző egészségügyi vizsgálatokon, az RT Handball értesülései szerint pedig bármelyik pillanatban aláírhat a friss Bajnokok Ligája-győztes Magdeburghoz. Feladata pedig a vállműtéten átesett világklasszis, Gisli Kristjánsson pótlása lenne. 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában