Az internet húzta le a sárba Kakasszéket

Székkutas-Kakasszék - Kakasszéken akkora a sár, hogy az emberek váltócipőt visznek, ha buszra szállnak. A támpontos postaládákat csak gumicsizmában tudják megközelíteni. Kakasszéken most így hat az internet a valódi világra.

Internetet vezetnek Kakasszékre, aminek nagyon örülnek a helyiek. A Székkutashoz tartozó településrészen alig több mint húszan élnek, de ott található a jó hírű mozgásrehabilitációs szanatórium is, ahová az ország számos pontjáról járnak gyógyulni a betegek. Nem is emel senki egy szót sem az internetes beruházás ellen. Ami viszont nagyon dühíti az embereket, az a kivitelezés módja. Karácsony előtt két nappal otthagytak csapot-papot a munkások.

Hozzáfogtak, szó nélkül

– Karácsony előtt nagyjából két héttel látott neki a kivitelező az árokásásnak. Erről minket senki nem értesített előre – mondta Kulich Dezsőné a röpke „falugyűlésen", amelyet azért hívtak össze, hogy elpanaszolják lapunknak a sérelmüket. 


– A munkakezdet első estéjén, ha a szomszédasszonyom, Erzsike nem szól, akkor lehet, hogy a sötétben be-

leesek az árokba – ezt már Mrena Istvánné Emike sorolta. 


– Erzsikétől kértem lapátot és deszkát, hogy be tudjak jutni a saját házamba. A garázst azóta sem tudjuk használni, de a többi lakos sem. A gyermekem kocsija bent rekedt. Az enyém meg kint. Most a túloldalon parkol minden itt lakó.


A kakasszékiekkel az úttesten álldogáltunk december 29-én, néhány méterre a szanatórium bejáratától. Nem volt forgalom, a gyógyintézet az ünnepekre bezárt. Az úttesten cuppogott a marasztaló sár. Az árkot ugyan betemették a munkások, de a földet nem döngölték el. Ha valaki ráhajt autóval, nem tud kijönni belőle traktor segítsége nélkül. 

Az internet húzta le a sárba Kakasszéket. Fotó: Kovács Erika - GALÉRIA

Ez most már kész?

Kakasszéken támpontos postaládákba kapják az emberek a küldeményeiket, amelyek most egy körülbelül 30 centi magas, laza földemelvényen vannak. A helyiek csak gumicsizmában tudják megnézni a fachjukat. Hogy a postás cipője hogy néz ki, és mit gondol magában, amíg a kakasszéki küldeményeket kézbesíti, azt is el tudjuk képzelni.


– Nem tudjuk, hogy ez a munka így van kész, vagy majd ünnep után visszajönnek, és megcsinálják normálisan – vetette fel Vizi József. 


– A két ünnep között volt két munkanap, de nem jött egy dolgozó sem. Állítólag gyöngyösiek a munkások. 


Suba Györgyné a keresztutcából papucsban jött ki, de meg is bánta. Még a zoknija is tiszta sár lett. 


– Pedig nagyon óvatosan lépkedtem, de hiába. Ha a buszmegállóba megyek a 47-es főúthoz, akkor viszek magammal váltócipőt. Ilyen sáros lábbelivel nem szállhatok buszra, nem mehetek orvosi rendelőbe vagy boltba.

A kakasszékiek azt is találgatták, hogy hogyan mennek majd be a szanatóriumba a betegek. Egy részük busszal érkezik. A 47-es főút mellett szállnak le, és 800 métert gyalogolnak a húzós bőröndjükkel. A csizmájuk, bőröndjük kereke, alja is tiszta dzsuva lesz. „Örülnek" majd a szanatórium dolgozói a bevitt piszoknak.


A félbehagyott munka egyébként már a nemrég felújított, jó állapotú úttestet is veszélyezteti. Egy helyen a föld beszakadt. Emikéék kertjéből látni, hogy az esővíz egy részt kimosott az út alól. Ha nem csinálják meg gyorsan, félő, hogy beszakad egy jármű alatt.

Az internet húzta le a sárba Kakasszéket. Fotó: Kovács Erika - GALÉRIA

Deák Sándor dolgozott, nem tudott jelen lenni a megbeszélésen, ezért később hívott fel bennünket. Buszsofőr, hajnalonként személyautóval jár munkába: – Kértem a munkásokat, hogy tömörítsék vissza a földet. Nem tették meg. Egyébként ahogy láttam, nem is volt ilyen gépük. 


Sándor egyébként nagyon megküzdött azzal, hogy ki tudjon hajtani a földkupacon. Az lett az ára, hogy megsérült a kocsija lökhárítója.

Szünet a rossz idő miatt

Az illetékeskereséssel meg kellett várnunk az új évet. Megtudtuk, az építtető a Magyar Telekom Zrt., a lebonyolító a Huawei Technologies Hungary Zrt., a kivitelező pedig az Intervill Kft. A lebonyolító cég projektmenedzserét, Dóczy Mártont hívtuk fel a kakasszékiek panaszával.


– A rossz idő miatt kell a kivitelezőnek szüneteltetnie a munkát – mondta Dóczy Márton. – Amint javul a helyzet, a remények szerint január első két hetében, befejezik a munkát. A kiásott gödröket ideiglenesen fedték be. Megértem, hogy a kialakult állapot kellemetlen a kakasszékieknek. A kivitelező nevében is elnézést kérek. Felveszem a kapcsolatot a céggel. Megérdeklődöm, mikor tudják elvégezni a félbemaradt munkát, első lépésben az úttest takarítását.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!