Délmagyar logó

2018. 02. 25. vasárnap - Géza -8°C | -1°C Még több cikk.

125 esztendős a Kiss Lajos-iskola

A Kiss Lajos Általános Iskola régi épületének százhuszonöt évvel ezelőtti átadását, valamint a névadó születésének 125. évfordulóját ünneplik a vásárhelyi oktatási intézményben. A kettős jubileumra számos programmal készülnek a diákok és a pedagógusok.
A Balázs-járás, vagyis balázsolás régi hagyományát elevenítették fel a diákok az Újvárosi Olvasókör színpadán. Fotó: Tésik Attila
Kiss Lajos néprajzkutató egykoron a vásárhelyi tanyavilágban élő emberek szokásait, mindennapjait vizsgálta. Az újvárosi Nádor utcai általános iskolában már alapítása óta nagy hangsúlyt fektetnek a hagyományőrzésre és a különféle népszokásokra. Innen jött az ötlet, hogy 1967-ben az intézmény felvegye a Kiss Lajos nevet.

– Az idén dupla évfordulót ünneplünk. Egyrészt 125 esztendővel ezelőtt adták át iskolánk régi épületét, valamint most van névadónk születésének 125. évfordulója is. Ebből az alkalomból számos programot szervezünk – nyilatkozta Patócs Anikó igazgató.

Régi iskolai okmányokból kiderült, hogy az újvárosi embereket mindig is foglalkoztatta az ősök múltja, népszokásai. Ezért számos rendezvényen – nem csupán iskolain – előtérbe kerültek a hagyományok.

Balázsolás

– Szent Balázs püspök lett a gyermekek védelmezője még a hatodik században. A legenda szerint a püspököt egyszer megkereste egy özvegyasszony, akinek fia egy halszálkától fuldoklott – tudtuk meg Bíró Tímeától. A hatodikos lány volt ugyanis a mesélő a diákok olvasóköri balázsolásán. A történet szerint az egyházfinak sikerült megmentenie a fuldoklót, akinek édesanyja hálából ételt adott. Ezért van az, hogy Balázs-járáskor a házakba beköszönő, s verset mondó legényeket többnyire kolbásszal, szalonnával és egyéb húsétellel kínálják.

A március közepéig tartó ünnepségsorozat pénteken tavaszköszöntő mulatsággal indult. Az Újvárosi Olvasókör színpadán műsorral köszöntötték a diákok a vendégeket. Elsőként a hatodikosok úgynevezett Balázs-járást, vagyis balázsolást adtak elő.
– Második éve már az órarendünkben is szerepel a tánc és a dráma. Számos darabban felléptem már, így nem ismeretlen előttem a színpadi mozgás – árulta el Csarmaz Róbert. A hatodikos fiú több osztálytársával huszárnak öltözött, s így járt házról házra, vagyis balázsolt a darabban. Minden egyes háziasszonynak, vagyis a lányoknak verset mondtak, akik ezt különféle ételekkel köszönték meg. A diákok után az Árendás Néptánccsoport lépett fel.

A Gyermekeinkért, a Jövőért Alapítvány szervezte mulatság jótékony célú volt. A bevételt az immár hagyományosnak mondható erdei iskola programjainak finanszírozására fordítják.
– Március 4-én kezdődik a jubileumi hetünk. Az Ügyes kezek elnevezésű kiállításon bemutatkoznak kézműves diákjaink, valamint a korábban meghirdetett rajzpályázat nyertesei is – folytatta az igazgató.

Ezt követően rendhagyó órákat is szerveznek, amelyeket különféle szakmák egy-egy képviselője, mint például rendőr, tűzoltó, mentős vagy hivatásos katona tart. A jubileumi hét eseményeihez tartozik még, hogy megkoszorúzzák a névadó sírját, az ovis délelőttön pedig a leendő iskolásokat várják játékos vetélkedőkkel, s az intézmény ad otthont a városi történelmi versenynek is.

Március 10-én gálaműsorral zárják a programot. A Petőfi Művelődési Központ nagyszínpadán mutatkoznak be az iskola diákjai.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Kutyák szaggatták szét a kacsákat Kishomokon

Kibelezett, félig megkopasztott szárnyasok, valamint két-három sérült, de még élő kacsa fogadta… Tovább olvasom